Lubomír Zaorálek: Nákupem letounů F-35 děláme něco, co s otázkou bezpečnosti země moc nesouvisí

7. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Lubomír Zaorálek. (Foto: Profimedia)

Hostem Press klubu byl bývalý ministr zahraničí a nynější místopředseda Sociální demokracie (SOCDEM) Lubomír Zaorálek. V rozhovoru nám prozradil, jak je na tom aktuálně SOCDEM, proč se rozhodl kandidovat a proč nesouhlasí s nákupem letounů F-35.

SOCDEM má podle Zaorálka za sebou období konsolidace. “Jednalo se o to, jak dát dohromady hospodaření strany, finance. Myslím si a pokládám za ukončené i spory, které se vedly,” uvedl.

Bývalý ministr zahraničí také kandiduje do Evropského parlamentu. Jeho hlavní motivací je, že chce takto pomoci ovlivnit dění v Česku. “Evropa je něco, co mě zajímá už řadu let a připadá mi, že dnes řada problémů, které jsou v ČR, tak se těsně týkají toho, co se odehrává v Evropě. Jestli se tady potýkáme s tím, že se v té zemi vlastně moc nevládne a že tady rozhoduje skupina, která má exkluzivní přístup k informacím, finančním tokům, technologiím. Tak to vlastně připomíná situaci, která je v Evropě a ve světě kolem nás. Takže pomoci tomu, co se děje v Česku, se dá poměrně tím, co se bude dít zítra v Evropě,” popsal a dodává, že si myslí, že vláda Petra Fialy je slabá. “Úplně rezignovala. Podpora vlády veřejností je velmi slabá. Má tak nízkou podporu, že to je skoro rekordní a v dobách, kdy se dějí takové věci jako jsou krize, je strašně důležité, jestli v té zemi máte vládu, která má důvěru. Ta dnešní ji nemá.”

Zaorálek v poslední době hodně mluví o nákupu letounu F-35 pro českou armádu, který před pár dny podepsala ministryně obrany Jana Černochová. Nesouhlasí s tím a tvrdí, že naše země se militarizuje a je zde obrovská zbraňová lobby, která se drží ve Sněmovně napříč všemi stranami. Zbraňová lobby se týkala zákonu, který se týká nákupu zbraní v České republice. Tam mám na mysli to, že si v této zemi klidně můžete nakoupit arzenál zbraní pro partyzánský oddíl, nebo dokonce můžete chodit na psychoterapii a nikomu to nevadí…U nákupu F-35 mu ale vadí úplně něco jiného. “Domnívám se, že tímto nákupem děláme něco, co s otázkou bezpečnosti země, obranou teritoria ČR moc nesouvisí. Takže mi připadá, že utratíme rekordní finanční prostředky za něco, co vlastně vůbec nebude řešit to, co je úkolem při ochraně bezpečnosti České republiky,” uzavřel místopředseda.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme