Lukašenko vyslal posily na běloruskou hranici s Ukrajinou

1. března 2022·Krize na Ukrajině·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Alexandr Lukašenko. (Foto: Profimedia)

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko dnes ohlásil posílení jižní hranice země s Ukrajinou dalšími vojenskými jednotkami. Označil to za preventivní krok, napsala běloruská státní agentura BelTA. Běloruská armáda podle Lukašenka zdvojnásobí svou vojenskou přítomnost na hranicích dobře vycvičenými mobilními jednotkami, které mají být schopné "zmařit jakoukoliv provokaci" či vojenské akce proti jeho zemi. Oznámil to krátce poté, co se v ukrajinských médiích objevily zprávy o pohybu běloruských jednotek na ukrajinském území.

Naši generálové podnikli preventivní kroky a místo pěti praporních taktických uskupení tam rozvinujeme deset. Zítra (ve středu) a pozítří po jednom, po dvou uskupeních (…) Jsou to velmi dobře vycvičená a mobilní uskupení, připravená zmařit jakoukoliv provokaci a jakékoliv vojenské akce proti Bělorusku,” prohlásil Lukašenko. Odvolal se na informace, podle kterých by se do Běloruska prý mohly pokusit proniknout z Ukrajiny skupiny diverzantů.

V ukrajinských médiích se dnes objevily zprávy, že běloruská vojska vstoupila do Černihivské oblasti Ukrajiny. Bělorusko se až dosud do ruského útoku proti Ukrajině nezapojilo svými ozbrojenými silami, ale poskytlo k ruské invazi své území a letecké základny. Tento krok Lukašenko na dnešní poradě s bezpečnostní radou a vedením vlády odůvodňoval hrozbou, že by ukrajinské rakety, připravené u hranic proti uskupení ruských vojsk, mohly zasáhnout běloruská města Gomel a Mozyr.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme