Milan Hnilička: Putin zklamal spoustu sportovních federací a fanoušků. Sankcí ho můžeme třeba k něčemu donutit

6. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Milan Hnilička a Romana Navarová (Zdroj: Frekvence 1)

Válka na Ukrajině se dotýká všech, včetně sportovců. Finsko vyloučilo Rusko a Bělorusko z letošního hokejového mistrovství, které se bude konat právě v této severské zemi. Milan Hnilička, který byl hostem Press klub, si myslí, že je to jediný a jednoznačný krok.

Sborná, jak se v Rusku označuje nejen hokejový tým, si letos žádné medaile z mistroství světa ve Finsku neodveze. Podle bývalého brankáře Milana Hniličky je to jediný a jednoznačný krok, který jsme mohli zaujmout. “Jsem moc rád, že lední hokej byl jakýmsi lídrem v České republice, k čemuž se pak nabalovaly další svazy, společně s Národní sportovní agenturou. Připojila se i Mezinárodní organizace ledního hokeje (IIHF). Nemyslíme si, že by sportovci mohli za to, že je válka, ale nebudeme hrát s Ruskem a Běloruskem, protože velmi nesouhlasíme s tím, co se děje a je to jediná naše šance, jak se k tomu vyjádřit,” říká Hnilička.

K válce se ostatně vyjadřují i hokejové legendy – Ovečkin, Gretzky a Hašek, kteří se do sebe pustili. “Samozřejmě to sleduji. Válka vyvolává spoustu smutných situacích a do sporu se dostaly i takové legendy. Každý má jiný názor a Dominik Hašek je v tom velmi razantní a požaduje ty nejvyšší sankce. Ovečkin se brání a svým způsobem s válkou nesouhlasí, ale nevyjádřil se tak razantně jako většina světa. Dovedu si představit, že se k tomu sportovci velmi těžko vyjadřují a nikdo jsme si nedovedli představit, že by k tomu ve 21. století došlo, proto se s tím všichni pereme. Souhlasím s názory Gretzkyho a Haškem a musíme přijmout protest proti Ruské federaci skrze reprezentace a podpořit Ukrajinu alespoň touto cestou,” vysvětluje Hnilička.

Sport jako nástroj propagandy

Bývalý nejvyšší muž hokejového světa René Fasel ale s rozhodnutím nesouhlasí. “On se to snažil vysvětlit, ale já s ním nesouhlasím. Ta doba je taková, že žijeme v době, kdy každý může mít jiný názor, ale tady se bavíme o válce a ne o názorových střetech. Za posledních několik let jsme si to neuměli představit, že by se něco takového mohlo stát. Fasel má blízko k Ruské federaci, ale tady bych očekával, že to odsoudí a zachová se sportovně. Není správné to, co se děje,” myslí si bývalý brankář. Ostatně na internetu je spousta fotografií právě Fasela s prezidentem Vladimirem Putinem, který má k hokeji velmi blízko.

Ruská federace sport velmi podporuje a podle mnohých je právě sport součástí propagandy. “Nikdo nečekal, co by se mohlo stát. I ruští sportovci jsou ve velmi nepříjemné situaci a dovolím si říct, že valná většina s tím nesouhlasí, ale teď se jich týká kolektivní vina, která není nikdy dobrá. Teď ale nemáme jinou volbu a je to velmi nepříjemná situace, se kterou nikdo z nás nemá zkušenost. Možná je to naivní představa, ale třeba hokejové sankce mohou alarmovat prezidenta Putina. Můžeme využít i Alexandra Ovečkina, který je mu velmi blízký a který by mu mohl říct, jak na to reaguje hokejový svět. Jsme přesvědčený o tom, že s tím nemůže souhlasit,” myslí si Hnilička.

Nejen hokej reaguje na válku. Mezinárodní svaz juda odebral Putinovi členství. “Myslím si, Putin zklamal spoustu federací a příznivců sportu. On je velkým příznivcem sportu a Rusko je tím známé. V hokeji to byly vždycky velké derby, i když u nás částečně spojené s historií a politickou situací. Ale má se to odehrávat vždycky jen na sportovním poli,” komentuje Milan Hnilička.

Poslechněte si rozhovor 

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme