Nedávejme všechny rusky mluvící osoby do jednoho pytle. Ne každý s Putinovou válkou souhlasí

2. března 2022·Krize na Ukrajině·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Válka na na Ukrajině rozpoutala nepokoje i mezi lidmi v Česku. Západní svět ruskou invazi odsoudil, což je podle odborníků správné. Na sociální síti se čím dál častěji objevují příběhy rusky mluvících lidí, kteří u nás dlouhodobě žijí, pracují a kvůli fatální chybě a chování prezidenta Vladimira Putina, zažívají ve společnosti nelehké momenty, které jsou na hranici šikany.

Někteří rusky mluvící občané to v České republice nemají v posledních dnech úplně jednoduché. Na internetu se po zahájení invaze na Ukrajinu začaly objevovat případy, kdy tito lidé čelili šikaně, nadávkám od zcela neznámých lidí, a to jenom proto, že mluví rusky. Mnohdy je také těžké od sebe odlišit ukrajinštinu a ruštinu.

Konkrétně na tři případy poukázal na facebooku uživatel Martin, který pracuje jako průvodčí ve vlaku. “To, co se řešilo dnes, jsem v práci ještě nezažil. Co se děje na východě je hrozné a ty lidi opravdu lituji, ale chování několika Čechů bylo opravdu šílené,” napsal na úvod příspěvku a dále popsal tři příběhy.

Ne všechno je tak, jak to na první pohled vypadá

“Ukrajinští kluci odjíždějí na vojnu a rukují. Vezli jsme čtyři mladíky, kterým nebylo moc do smíchu. Vyřizuji jim jízdenky a oni se na něco ptají. Hodně lidí nerozezná rozdíl mezi ukrajinštinou a ruštinou. Jakmile jeden z těch kluků promluvil, několik lidí na ně začalo pokřikovat: Táhni domů ty ruskej zm*de atd.” popsal v příspěvku Martin.

Během dne zažil ještě dva podobné scénáře. Mladá dívka jela z Prahy do Hradce Králové. “Měla lístek na slevu do patnácti let a chtěla se prokázat nějakým dokladem. Jelikož byla cizinka, měla připravený pas. Měla smůlu, že si vedle ní všimli, že se znakem Ruské federace. Když jsem vešel do vozu, tak holka ubrečená šla proti mě, že co má dělat, že ji vyhodili z vozu a nadávali jí,” popsal.

Třetí příběh se odehrál, když jel muž vlakem z Nymburka. “Vezl jsem tři starší chlapy v montérkách s taškami. Neměli lístky a styděli se mluvit, protože mluvili rusky. Jeden něco zkoušel anglicky, ale pak mě chytil za ruku, odvedl na chodbu vozu a řekl, že lístky nemají a chtějí si je koupit. Omluvil se, že nechtěl mluvit před lidmi rusky, styděl se a měl strach,” napsal průvodčí a dodal, že během prodeje se mu muž svěřil, že je vyhodil zaměstnavatel z práce i z ubytovny, protože jsou, kdo jsou. Muži tak jeli do Prahy a vůbec nevěděli, co bude dál.

Neházejme všechny do jednoho pytle

Je tak zjevné, že agresivita vůči Rusku v Evropě stoupá. Bohužel za chyby Putina pykají i obyčejní lidé, kteří s jeho rozhodnutím a činy mnohdy nesouhlasí, nepodporují jej a dokonce se za něj stydí. Proto dříve než někoho obviníme a začneme mu například nadávat, tak bychom si měli uvědomit, že ten člověk za to třeba vůbec nemůže. Nikdo si přeci nevybírá pod jakou národností se narodí.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme