Podám exekuci na pana Babiše, aby se omluvil tak, jak požaduji, říká aktivistka Jana Filipová

13. září 2022·Zprávy·Redakce

Jana Filipová a Čestmír Strakatý. (Foto: Frekvence 1)

Hostem pondělního Press klubu byla aktivistka Jana Filipová, která probírala s Čestmírem Strakatým jak soud ohledně Čapího hnízda, tak soud, kterého je součástí ona sama.

Omluva nebyla dostatečná

V pondělí začal soud s poslancem Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo. Minulý týden však skončil další Babišův soud, a to soud s aktivistkou Janou Filipovou. Andrej Babiš se musel omluvit za výrok, že je Jana Filipová zaplacená v rámci demonstrací proti jeho kampani. “Jsem ráda, že omluvu poslal a cítím satisfakci. Nicméně se taková omluva nedá považovat za dobrou. K předepsanému textu omluvy si připsal ještě vlastní úvodník, že se s tímto rozhodnutím neztotožňuje. Omluva, která zní, že se teda omluvím, když musím, ale za svou lež budu bojovat dál, není správná, to se mě dotklo,” říká Jana Filipová a dodává, že se informovala u svého advokáta, zda je takto omluva Andreje Babiše akceptovatelná.Budeme tedy exekučně vymáhat omluvu v tom znění, ve kterém být mělo. Na mě to dělá dojem, že pan Babiš si myslí, že si může dělat, co chce. Soudní rozhodnutí je pro něj jen cár papíru.” 

Sesypalo se na mě neskutečné zlo

V jednu dobu musela soudní náklady hradit právě paní Filipová. “První soud jsem vyhrála, takže přišla obrovská euforie a podpora, na druhou stranu se na mě sesypalo neuvěřitelné zlo ze strany Babišových příznivců. Až jsem musela na policii žádat o ochranu, protože výhružky, kterých se mi dostávalo, nebyly nic příjemného. Tenkrát jsem se z toho i lehce psychicky sesypala. Opravdu jsem měla strach,” přiznává paní Filipová a popisuje, jak jí celá ta záležitost změnila život. V první řadě přišlo osočování lidí z mého okolí, že jsem za demonstrace skutečně placená. Život mi to ale více změnilo v dobrém slova smyslu. Po celé republice jsem se setkala s lidmi, kteří sympatizují s mým názorem. Nejhorší ovšem byla ztráta některých mých přátel a členů rodiny,” dodává.

Pravda má v naší zemi šanci

Před budovou, kde v pondělí začal soud s Babišem kvůli kauze Čapí hnízdo, přistavil Milion chvilek pro demokracii svou vlastní celu. “To mi přijde celkem přes čáru a toho bych se určitě zúčastnit nechtěla. Nicméně tento soud považuji za důležitý. I na tom mém případu se ukázalo, že soudní systém v naší zemi funguje. Ať je člověk jakkoliv bohatý a mocný, před soudem si je rovný i se mnou – se ženskou z Horní Dolní. I já mám šanci zvítězit nad takovým člověkem, protože pravda má zde šanci. To mě naplňuje optimismem,” nechává se slyšet aktivistka Jana Filipová. Tohle není žádný politický proces ani kampaň, jak se pan Babiš snaží tvrdit. Tohle je normální trestní kauza,” dodává.

Poslechněte si celý rozhovor 

Zprávy - další články

Doporučujeme