Praha má k dispozici finanční rezervu, která leží na účtu a likviduje ji inflace, říká Ondřej Prokop (ANO)

8. června 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Ondřej Prokop. (Foto: Frekvence 1)

Šéf pražského ANO Ondřej Prokop v Press klubu promluvil mimo jiné o neustálém zdražování, o tom, kde se dají vzít finance na pomoc Pražanům, o situaci s pražskou dopravou nebo o turistech, kteří během covidu v Praze chyběli.

STOP ZDRAŽOVÁNÍ!

Hlavním tématem kampaně hnutí ANO bude především drahota a zdražování života, které nás všechny trápí. “V Praze se žije dráž než jinde a proto mají lidé na sídlištích hluboko do kapsy. Praha může pomoct například tím, že určuje cenu vody, cenu MHD… To jsou všechno položky, které současná Pirátská koalice lidem za 4 roky několikrát zdražila. My půjdeme do voleb s: STOP ZDRAŽOVÁNÍ!. Budeme hledat takové rezervy, abychom Pražanům nemuseli nic dalšího zdražovat. Praha má dneska asi 70 miliard na účtu, které likviduje inflace. Tyto peníze jsou určeny převážně na stavbu okruhu, ale zatím se nestaví a bůh ví, kdy se začne. Takže to jsou peníze, které si můžeme ihned vzít. Dále je tam spoustu prostoru pro úspory, například v pražských firmách,” tvrdí Ondřej Prokop.

Praha má lákat bohatší turisty

Praha ovšem nejvíc ze všech doplatila na koronavirovou krizi kvůli chybějícím turistům, kteří právě Prahu živí. Praha rezervu má, takže si může dovolit pomáhat Pražanům na rozdíl od jiných krajů a lokalit. Turismus bych příliš nepřeceňoval. Není to zase tak velká položka příjmů a jak vidíme v ulicích, turisti se vracejí,” uklidňuje šéf pražského ANO. Jenomže se nevracejí turisté, kteří zde utráceli nejvíce peněz, jako třeba z Asie, USA nebo z Ruska. Proto by se Praha měla soustředit na přilákání zajímavějších a bohatších turistů, aby nepraskala ve švech a abychom si mohli i vybírat, kdo sem jezdí. konstatuje Ondřej Prokop.

Bydlení nemůžeme změnit během čtyř let

S tématem zdražování a drahého života v Praze je potřeba zmínit velmi drahé bydlení, což je opravdový problém. “Téma bydlení se já věnuji v politice nejvíc do hloubky. Bydlení je věc, kterou nemůžeme změnit během čtyř let. Musíme se smířit s tím, že následujeme trendy západních zemí a bydlení ve velkých metropolích je zkrátka z části nedostupné a my tomu můžeme jen lehce bránit a pomáhat. Praha absolutně selhala ve výstavbě nových obecních bytů. Měl by se rozšířit bytový fond. Kvůli privatizaci nejsme schopni uspokojit ani veřejný zájem ubytovat učitelky, sestry, městské policisty…” říká předseda pražského hnutí ANO.

Chybí nám okruhy a koordinace

A jak Ondřej Prokop komentuje problémovou situaci v Praze ohledně dopravy, která je podle jeho slov stále horší a horší? “Já bych si v první řadě přál, abychom měli primátora nebo alespoň náměstka pro dopravu, který bude koordinovat to, co se rozkope a bude do toho zasahovat tak, aby se nestávalo, že se rozkope hlavní cesta a zároveň i objízdná. Největší problém Prahy je, že nám chybí okruhy. Pražský okruh není dokončen a co se týče vnitřního okruhu, po tom, co se dokončila stavba tunelu Blanka, už se dál nikam nepokračovalo,zakončuje rozhovor host Press klubu Frekvence 1 šéf pražského ANO Ondřej Prokop.

Zprávy - další články

Doporučujeme