Tomáš Cikrt: Zdravotníci by měli mít očkování proti covidu povinné

30. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Tomáš Cikrt (Foto Frekvence 1)

V posledních dnech opět v České republice narůstají počty nakažených osob covidem-19. K aktuální situaci se v Press klubu vyjádřil bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Děsí ho nárůst nakažených? Čím by přesvědčil odpůrce očkování, aby jej podstoupili?

Podle Cikrta je nárůst počtu nakažených velmi znepokojivým trendem. Je to dost zbytečné. Máme už možnosti, jak bránit rozvoji epidemie v takové šíři,” uvedl na začátek pořadu. Mezi to podle něj patří očkování.“Celá řada lidí jej ignoruje nebo se dokonce bojí, a to zejména velká část seniorů. Pokud máme 300 000 neočkovaných seniorů, tak je to průšvih, který je ohrožuje na zdraví a životě,” popsal bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Podle jeho slov by každý svobodný člověk měl být zodpovědný nejen k sobě, ale i ke svému okolí. Čím by přesvědčil odpůrce očkování proti koronaviru?“Určite bych více vsadil na výzvu směrem k odborníkům, aby postupovali jednotně. Máme tady velkou mlčící většinu odborníků, kteří podporují očkování, jsou v souladu se světovým vědeckým konsensem, ale v médiích mají velký prostor ti, kteří zpochybňují všechna opatření i očkování,” odpovídá Cikrt.

Podle dosluhujícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je to “pandemie neočkovaných”. Co na to bývalý mluvčí? “Je to silné prohlášení. Já bych to doplnil, že je to pandemie neočkovaných a neodpovědných, protože i mezi očkovanými jsou lidi, kteří se příliš spoléhají na to, že jsou očkování a nedodržují nutná pravidla,” uvedl s tím, že existují studie, které prokazují, že přenos je u očkovaných menší a virus v nich žije jen krátce. “To riziko u očkovaných, že přenesou ten virus je nižší než u neočkovaných, čili i tento důvod platí, včetně dalších dvou, a to předejít hospitalizaci a úmrtí.”

Cikrt je také pro to, aby zdravotníci měli očkování proti koronaviru povinné. “Kdyby bylo na mě, já bych nebyl moc liberální, prostě bych to zdravotníkům nařídil,” uvedl. “Je důležité, aby se očkovalo co nejvíce lidí. Cirkulace toho viru v populaci bude menší a vytlačíme ho na okraj,” dodal na závěr Press klubu bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme