Tomáš Zdechovský: Babiš byl ten, který tu evropskou legislativu tykající se dotací podepsal. Tak já nevím, čemu se diví

20. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Europoslanec Tomáš Zdechovský. (Foto: Frekvence 1)

Jak Evropská unie (EU) hodlá postupovat v případu dotací pro AGROFERT? Může České republice (ČR) přestat proplácet dotace? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle premiéra je Tomáš Zdechovský  jeden z vlastizrádců, který stojí za vyšetřováním dotací AGROFERTU ze strany EU. Takové označení europoslanec odmítá a dodává, že se opakuje scénář z roku 2020. “V současné době máme policejní ochranu. V roce 2020 jsme ochranu také dostali, protože výhružek bylo několik desítek tisíc. Vyhrožovali mě i mým dětem popravou, uříznutím hlavy nebo znásilněním. Nebylo to příjemné. Bohužel premiér se nedokázal ani potom omluvit a vzít to zpátky. Což se znovu opakovalo, když teď ta komise přišla s tím auditem a zase chodí dopisy a výhružky,” uvedl.

Podle Zdechovského je Andrej Babiš sobec. “On v současné době je druhý nejbohatší člověk v ČR, jeden z nejbohatších lidí na světě, ale bohužel dotace tvoří jeden z velkých příjmů jeho holdingu,” popisuje. Premiér měl tři možnosti: nebýt premiérem, vzdát se dotací nebo AGROFERT prodat. “Ale on si řekl, že prostě ty všechny funkce spojí a zůstane ve vedení a s panem ministrem Havlíčkem požádali o proplácení dotace, aby mohl jít do soudního sporu, dodal europoslanec.

Předpokládá, že Evropská komise dojde k závěru, že dotace byla vyplácena protiprávně. “Je nařízení, které říká, jak se má postupovat. Nemůže to být osoba, která je zároveň výkonná, rozhoduje o dotacích a nemůže být zároveň jejich příjemce,” uvedl Zdechovský. Také doplnil, že tuto evropskou legislativu si vytvořil Andrej Babiš v době, kdy byl ministrem financí. On byl ten, který to podepsal. Byl v té skupině, která bojovala proti korupci a interpretace byla od začátku jasná, aby oligarchové nechodili do politiky. Tak já nevím, čemu se diví a proč se chce soudit. Gratuluji pane Babiši, máte Darwinovu cenu za inteligenci (smích),” řekl.

V tuto chvíli ještě EU dotace vyplácí, ale čeká na soudní rozhodnutí. Můžou nám přestat proplácet dotace, pokud ty dotace jsou propláceny firmám, kterým nepřísluší,” uvedl Zdechovský. Je to podle něj škoda, jelikož by dotace mohly dostávat firmy, které je potřebují. “My bychom ty peníze mohli rozposlat na různé inovativní projekty řadě firem a řadě drobných a malých společností. Evropská unie není od toho, aby se velcí stali ještě větší. Je to o tom, že by je měly ty dotace podpořit a vyvážit,” dodal.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme