Věra Jourová: Potřebujeme silná média, aby lidem dodala fakta a nebyli lapeni do dezinformací

26. března 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Ondřej Kopa

Věra Jourová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. V rozhovoru nám prozradila, jestli v Evropské komisi je patrná nějaká nervozita před volbami do Parlamentu. Jaká budou hlavní témata voleb? Jak bojovat proti dezinformacím?

Volby do Evropského parlamentu jsou naplánovány na 6. – 9. června. Nervozita je v EU pomalu ale jistě cítit. „Myslím, že už se dá trošku poznat, kdo kandiduje a kdo ne. Řekla bych, že ti kdo kandidují jsou o poznání nervóznější, protože zároveň s tou prací v komisi samozřejmě musí jet nějakou kampaň. Což mě se netýká,“ řekla Jourová.

Nervozita ale může být i z toho, že Evropu obchází strašák, že po příštích volbách se v daleko větší míře dostanou do Evropského parlamentu strany, které se nálepkují jako extrémistické, nacionalistické a nějaká dohoda bude daleko těžší než teď. Tento strašák zde ale podle Jourové byl i před minulými volbami. „Prognózy byly taky takové, že bude těžší se na něčem dohodnout. Přišli k volbám lidi, kteří pochopili, že v Evropě je potřeba spolupracovat, nikoliv ji rozbíjet, protože zkrátka Evropa racionálně vzato nám svědčí,“ popsala. Přesto sama vnímá, že situace je letos o něco náročnější. „Společnost v Evropě je pod velkým tlakem, žijeme ve velké nejistotě. Po covidu jsme se nevzpamatovali, přišla válka za humny. Takže se dá říct, že průzkumy mohou mít pravdu. Krajní strany nalevo a napravo mohou mít větší šanci oslovit voliče návrhy a řešeními, která se prakticky nedají realizovat. Jsou to třeba plané sliby.

Eurovolby ovlivní i sociální sítě

Tématem evropských voleb bude podle Jourové zemědělská politika, migrace, ekonomické otázky a tlak na to, aby Unie byla soběstačnější, ať už jde o energii nebo potraviny. Nesmíme podle místopředsedkyně zapomenout na bezpečnost a podporu Ukrajiny.

Volby ovlivní hodně i sociální sítě. Místopředsedkyně Evropské komise varuje před ruskou propagandou a vyzvala země, aby se proti ní více bránily. Ovlivňuje nějakým způsobem Rusko aktuálně nadcházející volby? „Ovlivňuje veřejné mínění v členských státech trvale. Začalo to v roce 2014 ve velké intenzitě po anexi Krymu jsme byli zavaleni obrovskými dezinformačními kampaněmi… Dnes chci po členských státech… aby jednak obrnily systém proti kybernetickým útokům… aby udělaly víc proti zahraniční dezinformační vlně, a to není jen Rusko a potom samozřejmě apeluji na to, aby se voličům vysvětlovalo, jak volit, pozvat je k volbám, zvlášť mladou generaci o jejíž budoucnost se v těchto volbách hraje,“ sdělila.

Dezinformacím se musíme podle Jourové bránit tak, že musíme fakta ověřovat. „Proto potřebujeme silná média, veřejnoprávní média i různé experty na různá témata, aby skutečně lidem dodali fakta. Ať si pak lidi vyberou, jestli chtějí věřit těmto ověřeným faktům, nebo jestli jsou beznadějně lapeni do sítí dezinformací typu „země je placatá“,“ zakončila Jourová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme