Andor Šándor: Pokud Spojené státy zahájí v 15 až 20 letech s někým konflikt, tak to bude Čína

13. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Foto: Frekvence 1

Světem zmítá pandemie koronaviru. V Americe se bude měnit prezident a Trump se svého místa nadále odmítá vzdát. Tvoří tahle situace nějakou hrozbu? A jak se na to z hlediska bezpečnosti můžeme dívat? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil bezpečnostní expert Andor Šándor.

Změna prezidenta podle Šándora nějakým zásadním způsobem nezmění konflikty ve světě. “Možná, že Joe Biden bude se Si Ťin-pchingem komunikovat trochu kulantněji, ale ta podstata tu zřejmě zůstane. Na druhou stranu jde vidět, že ani Čína si nedělá příliš velkou hlavu jestli je v Bílém domě Donald Trump nebo Joe Biden, protože její asertivita, schopnost dominovat ve světě ekonomicky, ale i to jak zvýšila svou vojenskou kapacitu je obdivuhodné,” uvádí expert. Jedné věci se ale obává. “Řada bývalých amerických generálů se domnívá, že pokud Spojené státy zahájí v 15 až 20 letech s někým konflikt, tak to bude právě Čína,” doplnil.

To, že Trump odmítá volby uznat žádným rizikem není. “To korespondenční hlasování v sobě skrývá velkou možnost některých nepravostí, ale že by se něco zásadně změnilo a že by v Bílém domě zůstal Donald Trump je v tuto chvíli velmi nepravděpodobné. Co Trump dělá dobře je, že nevyzívá nikoho k násilí, nevyzívá k tomu aby se revoltovali a to je podle mě velmi dobrý předpoklad toho, aby se ta celá situace zvládla,” dodává Šándor.

V České republice (ČR) je skeptický zejména k zprávám BIS, což je Bezpečnostní informační služba ČR. “Nikde nemají uvedeno z čeho skutečně čerpají a ti lidé to potom mohou brát velmi vážně, než to ve skutečnosti je. Nechci to ale nějak snižovat, podle mě prostě to hodnocení pro ty lidi může být prostě nedostatečné,” říká Šándor.

Ohledně opatření v boji proti koronaviru si myslí, že někteří lidé už další měsíce takhle žít nezvládnou.  “Já bydlím tady v části Prahy, kde naproti mě jedna paní chodí po domě už od jara a lije lidem Savo na rohožky. To je evidentně člověk, který už to asi dlouho nevydrží,” popisuje. Podle něj je to obrovský problém a psychika lidí hodně trpí. Ale musíme se připravit na to nejhorší, co přijde po skončení těchto opatření. “Přijdou nárazy toho, kdy už přestanou platit všechny ty pobídky vlády. Všechny ty byznysy a podniky začnou krachovat, lidi přestanou mít práci, nebudou mít z čeho platit hypotéky. A tam, si myslím, přijde teprve ten pravý úder,” dodává bezpečnostní expert. Lidé tak budou podle něj těžko zvládat životní situace.

Články - další články

Doporučujeme