Byla samorost s hlasem od boha, vzpomínají na Věru Špinarovou kolegové

27. března 2017·Celebrity·Redakce

Hudební kolegové a publicisté označili Věru Špinarovou, která v neděli zemřela, za pěvecký samorost s hlasem od boha. Podle publicity Jiřího Černého její vokál představoval ojedinělý hlasový materiál. Helena Vondráčková podotkla, že Špinarová ve svém projevu uměla být něžná i tygřice. Blízký spolupracovník Petr Šiška prohlásil, že Špinarová byla "ženská, která žila muzikou a byla srdcem i duší rockerka".

“Nepoznal jsem v české populární hudbě větší pěvecký samorost, než byla Věra Špinarová,” řekl ČTK Černý. Připomněl, že Špinarová už v necelých šestnácti letech začínala zpívat s velkým orchestrem.

“Ve své jednoduchosti byla půvabná a neopakovatelná. Žádný její koncert nebyl technicky úplně dokonalý, ale její přednosti vždy stály vysoko nad těmi drobnými nedostatky,” uvedl Černý.

 

Dodal, že Špinarová zpívala něco mezi soulem, rokenrolem a rhythm and blues a všechny tyto prvky přenesla svým projevem a pěveckou technikou do středního proudu. “Ona o tom moc nepřemýšlela, takže často zpívala jednoduché taneční písničky, ale z toho jejího nádherného ‘chřtánu’ to vycházelo pěkně,” sdělil.

Podle Černého udělala Špinarová chytrou věc, že nikdy nepodlehla volání Prahy, přestože měla nabídky z Rokoka a Semaforu. “Ostrava jí od začátku vycházela vstříc. Měla spoustu zahraničních zájezdů a koncertů, které absolvovala s orchestrem svého prvního manžela Iva Pavlíka,” uvedl.

 

Špinarové kolegyně Vondráčková ocenila barevnost jejího hlasu. “Uměla být něžná i tygřice. Přestože neměla žádné hudební nebo hlasové vzdělání, ale zpěv byl u ní dar od boha.”

Poslechněte si, jak na Věru Špinarovou vzpomíná Helena Vondráčková:

“Už v dobách, kdy začínala, jsme uvažovali, že bychom ji angažovali jako hostující zpěvačku do programu Václava Neckáře, ale ona nechtěla do Prahy.” sdělil Jan Neckář. “Je to neštěstí, zpívala senzačně, Vašek s ní natočil duet Nádhernej den. Jsem rád, že s námi bude pořád prostřednictvím písniček, které nazpívala.”

Textař a hudebník Šiška prohlásil, že tak jak Špinarová žila, tak také zemřela. “Odešla do toho rockového baru přímo ze scény,” připomněl okolnosti úmrtí Špinarové, která zkolabovala během koncertu. “Pro mě odešel největší hlas české hudební scény a své nejlepší texty jsem napsal právě pro ni,” dodal.

Hana Zagorová znala Špinarovou od jejích šestnácti let. “Bude mi chybět. Znaly jsme se ještě z Ostravy. Věra byla originál, který se nedá ničím nahradit,” sdělila Zagorová.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme