Dvacetinásobná držitelka Zlatého slavíka Lucie Bílá slaví 55. narozeniny

7. dubna 2021·Celebrity·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Zpěvačka Lucie Bílá (Foto: Frekvence 1)

Už léta kraluje české populární hudbě a sympatie budí i její bezprostřednost a nakažlivé veselí. Lucie Bílá, držitelka 20 Českých slavíků, má za sebou úspěšnou sólovou kariéru, z razantních začátků v rockových kapelách časem přešla do muzikálů a několikrát se objevila i před kamerou. Též producentka a spolumajitelka Divadla Lucie Bílé dnes provozuje i divadlo a hospodu v rodných Otvovicích, hostuje v karlínském divadle, vydala tři knihy. A vše dělá s nadšením a zápalem. V pětapadesáti, které slaví právě dnes, se jí začalo dařit i v partnerském životě.

Já si třeba jako dítě myslela, že v roce 2000 už budu dávno mrtvá na stáří. Nejen, že jsem to přetáhla o 19 let, ale vlastně jsem teprve teď začala žít,” prohlásila předloni pro server iDNES. V zrekonstruovaných prostorách bývalého divadla Ta Fantastika, kde sama začínala v roce 1993, otevřela Bílá vloni v září, v nelehkém roce koronavirové epidemie, Divadlo Lucie Bílé. Kromě toho už 13 let hraje Carmen a čtvrtým rokem muzikál Sestra v akci v Hudebním divadle Karlín. A příležitostně spolupracuje s kapelou Arakain, se kterou zpívala v začátcích. Vloni jí vyšla třetí kniha úvah,vzpomínek a vyprávění s Posílám to dál, kterou napsala s Jefimem Fištejnem.

Nikdy jsem nebyla v lepší fázi života, než jsem teď. Mám všechno, co jsem si jako náctiletá přála. Navíc mám zkušenosti potřebné k tomu, abych si teď uměla užívat,” svěřila se v lednu 2016. Poslední, osobně laděné, album s názvem Ta o mně vydala Bílá předloni na podzim. Motivem většiny jeho textů je láska ve všech možných podobách a radost ze života, dvě písně jí napsal Marek Ztracený. Řadových alb natočila celkem patnáct, mimo jiné Lucie Bílá, Hvězdy jako hvězdy, Úplně nahá, JampadampaLáska je láska (Best Of). Ke čtyřicetinám si natočila CD a DVD s názvem Koncert, které prozradily její skryté kvality šansoniérky. Předposlední studiové album se stručným názvem Hana vydala v roce 2016.

Poprvé vystupovala v osmi letech

Jmenuje se po ní, narodila se totiž jako Hana Zaňáková 7. dubna 1966 v Otvovicích. Na pódiu místního kulturního domu zpívala poprvé v osmi letech, později v tom pokračovala na tancovačkách. Tam ji objevil známý lovec talentů Petr Hannig. Ten v roce 1984 “vykoupil” od šicího stroje v pražské Triole osmnáctiletou šičku, aby ji přejmenoval na Lucii Bílou a svou písní Neposlušné tenisky odstartoval její hvězdný let. V 80. letech byla tvrdou rockerkou ve skupinách Rock-Automat, Helius, VitacitArakain.

Lidem se dostala do širšího podvědomí díky účinkování v muzikálech

Do širšího diváckého hledáčku ji dostalo angažmá v muzikálu Bídníci a osudové setkání s hudebníkem Ondřejem Soukupem a textařkou Gabrielou Osvaldovou, kteří jí začali psát písně. Společně vytvořili veleúspěšné album Missariel, jež obsahuje i hit Láska je láska. Muzikálů má Bílá na kontě řadu – Misérables,Zahrada rajských potěšení, Dracula, Krysař,Johanka z Arku, Excalibur,Láska je láska, Elixír života, Němcová, Aida,The Addams Family, Carmen či Sestra v akci.

Odvrácenou stranu popularity Bílé ukázal dokumentární film Nebe peklo Lucie, který v roce 2017 pro Českou televizi natočila Tereza Kopáčová. Sledovala Bílou celý rok v jejím profesním i osobním životě, kdy musela unést smrt maminky, mediální nátlak i zrušení největšího koncertu své kariéry. A také naznačila, proč je tak těžké pro zpěvačku udržet si vztah.

Osudoví muži Lucie Bílé

Osudových mužů prošlo životem Bílé několik. Z mnohaletého vztahu s producentem Petrem Kratochvílem má syna Filipa. V roce 2002 se provdala za pozounistu Stanislava Penka, manželství vydrželo rok. Podruhé řekla ano v den svých čtyřicátin v italském Miláně zpěvákovi Václavu Noidovi Bártovi, byli svoji dva roky. Před čtyřmi lety našla zalíbení v mistrovi světa v benchpressu Radkovi Filipim, který byl původně jejím zaměstnancem. A jejich vztahu se daří.

View this post on Instagram

A post shared by Lucie Bílá (@luciebila)

Život mě naučil vidět sklenici nikoliv poloprázdnou, ale poloplnou,” tvrdí jedna z komerčně nejúspěšnějších tuzemských zpěvaček a příznivkyně Václava Klause, která v roce 1998 zpívala spolu s Karlem Gottem na koncertě na podporu ODS. Podpořila i současného prezidenta Miloše Zemana, jenž jí v říjnu 2014 udělil medaili Za zásluhy. Sama za svůj největší dosavadní úspěch pokládá dvě vystoupení na Pražském jaru 1998, což se jí podařilo to jako první popové zpěvačce v historii.

Každé ráno znovu a znovu pokouším o ideální stravu, pohyb a řád a nikdy to se sebou nevzdám,” tvrdí energická umělkyně, jež se také několikrát objevila na bílém plátně, například ve filmech Čas dluhů,Princezna ze mlejnaKrál Ubu. V televizi měla donedávna samostatný pořad s názvem Lucie na Bílo, který i sama moderovala. A k největším kulatinám v roce 2016 si vyrazila vlastní portrét do zlaté mince. “Jsem i na známce, jsem jako vosková figurína, ale to, že budu mít svoji vlastní medaili, mě nikdy nenapadlo.” Medaile s jejím portrétem je další ze série Slavíci ve zlatě, kterou Česká mincovna vydává jako poctu českým pěveckým legendám.

View this post on Instagram

A post shared by Lucie Bílá (@luciebila)

Jedinou povinností člověka v životě je být šťastný,” tvrdí Bílá, držitelka Ceny Thálie za titulní roli v muzikálu Johanka z Arku, které Hospodářská komora ČR udělila Řád Vavřínu – vyznamenání za přínos v oblasti kultury. A na otázku, co by chtěla, aby tu po ní zůstalo, odpověděla: “Lidi si nepamatují, co jste pro ně udělali či co jste řekli. Pamatují si akorát to, jak se s vámi cítili. Přála bych si, aby tu alespoň chvíli zůstal dobrý pocit.

Celebrity - další články

Doporučujeme