Herci a fanoušci se v Národním divadle loučili s Lubou Skořepovou. Jak na ni vzpomínají?

3. ledna 2017·Celebrity·Redakce

Poslední rozloučení s herečkou Lubou Skořepovou se uskutečnilo 3. ledna v pražském Národním divadle.

Za velkého zájmu veřejnosti i médií se dnes v Národním divadle (ND) v Praze uskutečnilo poslední rozloučení s herečkou Lubou Skořepovou. V zaplněném foyeru historické budovy se před vystavenou rakví, obrazem zemřelé a mnoha květinovými věnci sešli její příbuzní, herečtí kolegové i desítky příznivců. Herečku, která zemřela 23. prosince v 93 letech, na závěr obřadu na poslední cestě doprovodil dlouhotrvající potlesk přítomných.

“Působení Luby Skořepové v Národním divadle bylo výjimečné, prožila zde celou jeho moderní historii se všemi jejími dramatickými zvraty a změnami, tvořila s mnoha generacemi tvůrců, kolegů a režisérů. Měla věrný a opravdový vztah k této scéně a cítila se být součástí Národního divadla i mimo své pracovní povinnosti,” řekl ve svém projevu Jan Burian, ředitel ND, v němž Skořepová za 68 let vytvořila na 140 rolí. Dodal, že Skořepová měla jako každá dobrá herečka charakteristický dobře rozpoznatelný projev a zajímala se nejen o divadlo, ale i celý okolní svět.

Poslední rozloučení se Skořepovou ovšem vyvolalo poprask mezi umělci, kteří jí přišli vzdát hold. Odehrávalo se totiž ve foyeru, což některým přišlo nedůstojné vzhledem k tomu, jak dlouho herečka v divadle působila. “To jsem nečekal, jsem velmi překvapen. Zřejmě tam mají zkoušky, ale za těch 50 let v branži jsem tu zažil mnoho pohřbů, ale že by rakev nebyla na jevišti, to ještě nikdy. Je mi to trochu líto, zřejmě k tomu mají pádný důvod,” uvedl pro Blesk.cz Vlastimil Harapes.

Skořepovou jako spisovatelku připomněla Taťjana Medvecká četbou z její knihy nazvané Nebe, peklo, ráj, která vyšla v roce 1999 a v níž autorka přiblížila odvrácenou stranu herecké slávy. Ředitel činohry ND Michal Dočekal poté ocenil Skořepové humor a smysl pro nadsázku. “Díky za to, že jste mi v práci předvedla, že po všech zkušenostech a úspěších může mít člověk chuť poznávat nové,” prohlásil.

ČTK / ane

Poslechněte si

Celebrity - další články

Doporučujeme