Herec Eddie Murphy – komik od narození, který přitahuje problémy

3. dubna 2021·Celebrity·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Herec Eddie Murphy. (Foto: Shutterstock)

Komikem byl odmalička a na střední škole si komickými výstupy již přivydělával. Díky živelnosti, výřečnosti a typickému smíchu se americký herec Eddie Murphy, který se narodil 3. dubna 1961, nakonec dostal až do Hollywoodu. Celosvětovou popularitu mu přinesla postava svérázného detektiva Axela Foleyho v sérii Policajt v Beverly Hills, poté se ale občas v jeho filmografii objevily i propadáky a když už nebudil pozornost svým herectvím, spolehlivě "bodovaly" jeho milostné avantýry.

Syn policisty a telefonistky se narodil v Brooklynu a o otce se svým starším bratrem Charlesem záhy přišel. Asi ve svých 15 letech začal rozený komik napodobovat své idoly Richarda Pryora a Billa Cosbyho a brzy se již proslavil v televizi, kde účinkoval v pořadu Saturday Night Live, a jako zpěvák. Jeho druhé album Eddie Murphy: Comedian bylo například v roce 1984 poctěno cenou Grammy.

Na filmovém plátně úspěšně debutoval v roce 1982 jako partner Nicka Nolteho v akční komedii 48 hodin. Nolte v roli neurvalého drsného policisty a Murphy jako vězeň, který mu pomáhá, vytvořili opravdu povedenou dvojici a Murphy tak vyslal signál, že se s ním musí počítat.

Policajt z Beverly Hills měl největší úspěch

Fenomenální úspěch se dostavil již o dva roky později, kdy měl premiéru první díl volné série Policajt v Beverly Hills. První část vydělala v celém světě 316 milionů dolarů (přes pět miliard korun) a všechny tři díly, z nichž poslední mohli diváci poprvé zhlédnout v roce 1994, vynesly 713 milionů dolarů.

Po úspěchu policejních komedií nastal v jeho kariéře útlum, začátek úspěšného návratu znamenal Zamilovaný profesor (1996), ve kterém Murphy ztvárnil sedm rolí najednou, což mu vyneslo nominaci na Zlatý glóbus. Zazářil také v muzikálu Dreamgirls (2006), který mu přinesl několik cen a nominaci na Oscara.

Sláva a peníze nejsou všechno

Sláva a rostoucí stav jeho konta si ale postupně začaly vybírat svou daň. Murphy začal přitahovat skandály a podle kritiků ztratil soudnost při výběru scénářů. V uplynulých letech mu tak do filmografie přibyla řada propadáků a několik anticen Zlatá malina, v roce 2010 byl dokonce vyhlášen nejhorším hercem desetiletí a o rok později jej magazín Forbes vyhlásil nejpřeplácenějším hercem.

Totálními propadáky byly snímky Norbit (2007), kde si Murphy opět zahrál několik rolí, nebo například Seznamte se s Davem (2008). Úspěch příliš neměla ani přeslazená komedie Tisíc slov (2012) a poté se Murphy na pár let stáhl do hereckého ústraní. V poslední době má ale opět plné ruce práce, ztvárnil například roli komika Rudyho Raye Moorea v životopisném snímku Jmenuju se Dolemite (2019), který byl nominován na Zlatý glóbus.

Na román by vydal i jeho milostný život. Murphy byl 13 let ženatý s modelkou a herečkou Nicole Mitchellovou, s níž má pět dětí. Rozvedli se v roce 2006. O rok později mu po šestiměsíčním románku porodila dceru bývalá členka britské dívčí skupiny Spice Girls Melanie Brownová, když jeho otcovství musely prokázat až testy. Poté se na ostrově Bora Bora v jižním Tichomoří symbolicky oženil s filmovou producentku Tracey Edmondsovou, v USA ale svatbu nezlegalizovali s vysvětlením, že se rozhodli zůstat přáteli. Od roku 2012 je Murphyho partnerkou modelka Paige Butcherová. Podle dostupných zdrojů má Murphy celkem deset dětí s pěti různými ženami.

V roce 1996 byla Murphyho hvězda umístěna na hollywoodském chodníku slávy. Murphy se kromě hraní věnuje i dabingu a produkci, svůj hlas například propůjčil oslíkovi v úspěšné komedii Shrek.

Celebrity - další články

Doporučujeme