Máchale, spadlo ti to. Geniální herec Petr Nárožný slaví 85. narozeniny

14. dubna 2023·Celebrity·Redakce

Petr Nárožný (Zdroj: Profimedia)

"Je to rebel!" Jedna z nejslavnějších hlášek z pohádky S čerty nejsou žerty, kterou řekl Petr Nárožný alias Kaprál. Právě Petr Nárožný dnes slaví 85. narozeniny. Co jste o známém herci nevěděli? Informaci uvedl web Dama.cz.

Petr Nárožný patří mezi naše nejoblíbenější a nejobsazovanější herce, ale dlouho to vypadalo, že se bude věnovat úplně něčemu jinému. Chtěl být doktorem, ale nakonec vystudoval stavební fakultu na ČVUT a živil se ve sdružení velkovýkrmem. Přes den pak pracoval jako projektant a po večerech uváděl koncert skupiny Rangers. Měl společnou kancelář s Pavlem Bobkem, který ho následně doporučil do Semaforu, který nastartoval jeho kariéru.

Do party ho vzal Luděk Sobota a Miroslav Šimek a společně vystupovali. Následně přešel do Činoherního klubu, kde působil neskutečných 42 sezon. „Nemáme jiné trefnější slovo než: Děkujeme!“ přiznal ředitel této scény Vladimír Procházka, když se v roce 2022 s divadlem loučil. Na divadelních prknech se objevoval pravidelně, ale kamera ho objevila až když mu bylo 46 let ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

Občas měl na role trochu smůlu. Třeba kvůli Josefu Abrhámovi přišel o šanci hned třikrát. I tak se ale objevil ve snímcích Vesničko má středisková, Vlak dětství a naděje, Páni kluci, Marečku, podejte mi pero, Což takhle dát si špenát a nebo již zmíněná pohádka S čerty nejsou žerty. Jeho častou filmovou partnerkou byla herečka Iva Janžurová. Vtipné je, že jeho skutečná celoživotní partnerka se také jmenuje Iva.

Často se také objevoval v seriálech. Diváci si ho mohou pamatovat třeba z Pojišťovny štěstí, Sanitka, Cirkus Humberto, Hospoda nebo Okresní přebor. A jeho hlas známe my i ti nejmenší. Stal se totiž hlasem Večerníčků o Machu a Šebestové nebo v příbězích opičky Žofky.

Celebrity - další články

Doporučujeme