Smutné výročí. Před rokem zemřel zpěvák George Michael

25. prosince 2017·Celebrity·Redakce

FOTO: Shutterstock

V 80. letech uplynulého století byl George Michael popovým idolem adolescentů a postupně se propracoval ve světovou hvězdu. Prodal přes 100 milionů alb a fanoušky po celém světě si získal procítěným hlasovým projevem. Život elegantního britského zpěváka George Michaela, který zemřel před rokem, 25. prosince 2016, v 53 letech, byl ale kromě hudební slávy protkán i řadou drogových a zdravotních problémů.

Do vod showbyznysu se George Michael, který se narodil 25. června 1963 v Londýně jako Georgios Kyriacos Panayiotou, vrhl už na střední škole s kapelou The Executive. Pravou hvězdnou dráhu ale zahájil ve dvaceti, když s někdejším spolužákem Andrewem Ridgeleym založil duo Wham!, které tryskem zamířilo na špice hitparád. Jejich hity jako Wake Me Up Before You Go Go nebo vánoční Last Christmas se hrají dodnes.

Wham! slavili obrovské úspěchy, prodávali desky, získali ocenění Brit Award pro nejlepší skupinu roku a měli za sebou úspěšné světové turné. George ale pošilhával po sólové kariéře – první singl Careless Whisper vydal už v roce 1984. Začátkem roku 1986 se Wham! rozhodli v nejlepším skončit. Na jejich rozlučkový koncert ve Wembley v červnu 1986 přišlo na 80.000 rozesmutnělých fanoušků. Talentovanější z dvojice se osamostatnil. Jeho nejúspěšnějšího – debutového – alba Faith (1987) se prodalo přes 20 milionů kusů. Své poslední album vydal v roce 2014. Michael, který v roce 1998 veřejně odhalil svou homosexualitu, získal za svou třicetiletou dráhu řadu hudebních ocenění včetně tří Brit Awards a dvou Grammy Awards.

V České republice vystoupil George Michael dvakrát v roce 2011. Nejprve v srpnu v beznadějně vyprodané Státní opeře Praha a poté v listopadu v O2 aréně. “Praho, jsi zatraceně úžasná,” děkoval tehdy nadšenému publiku zpěvák, který jednu skladbu věnoval speciálně české metropoli.

Osobní život zpěváka a skladatele prolínaly různé drogové excesy. Zemřel na selhání srdce.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme