VIDEO: Připomeňte si, jak Čáslavská vyjádřila vzdor sovětským okupantům

31. srpna 2016·Celebrity·Redakce

S odstupem let se to mohlo zdát jako malé gesto, jenže v roce 1968 znamenalo pro generace lidí v Československu mnoho. Podívejte se na záznam toho, jak Věra Čáslavská vyjádřila vzdor sovětské okupaci.

Psal se říjen roku 1968 a necelé dva měsíce předtím vtrhly do Československa tanky Sovětského svazu a dalších spřátelených armád. V atmosféře strachu, kdy v zemi probíhaly nejen politické čistky a lidé netušili, co je čeká další den, porážela gymnastka Věra Čáslavská v dalekém Mexiku jednu sovětskou soupeřku za druhou. Celkem tehdy vyhrála čtyři zlaté olympijské medaile.  

Při jedné z disciplín však rozhodčí udělili stejný počet bodů také sovětské závodnici a nejen, že tak obě závodnice musely při předávání medailí stát na nejvyšším stupínku společně, ale zazněly také hymny obou zemí. Při té sovětské Čáslavská na protest odvrátila hlavu a rozlobeně hleděla do země. Tento moment dodnes patří k největším událostem olympijské historie a gymnastka za něj po návratu z her zaplatila koncem kariéry a vyloučením ze svazu sportovců.

Zemřela Věra Čáslavská. Slavná gymnastka podlehla rakovině

Úspěšná sportovkyně i symbol odvahy. To byla slavná Věra

Celebrity - další články

Doporučujeme