Zemřel italský spisovatel Umberto Eco, autor Jména růže

20. února 2016·Celebrity·Redakce

Ve věku 84 let zemřel v pátek italský spisovatel Umberto Eco. O jeho úmrtí informovala italská média s odvoláním na spisovatelovu rodinu.

Eco se proslavil hned svým prvním románem Jméno růže, podle kterého byl později natočen známý film se Seanem Connerym v hlavní roli.

Eco, který proslul nejen jako spisovatel, ale také jako filozof a jazykovědec, zemřel ve svém domově v pátek kolem 22:30 SEČ, oznámila rodina. Spisovatel dlouhou dobu bojoval s rakovinou, uvedla agentura AFP.

Kromě románu Jméno růže z roku 1980 se mezinárodními bestsellery staly i další Ecovy romány Foucaultovo kyvadlo, Ostrov včerejšího dne, Baudolino, Tajemný plamen královny Loany a Pražský hřbitov. Jako poslední vyšel loni jeho román Nulté číslo. Všechny byly přeloženy mimo jiné do češtiny.

Jméno růže vyšlo, když bylo Ecovi 48 let. Do té doby byl znám pouze v univerzitních kruzích hlavně coby autor odborných studií o sémiotice, již jednou definoval jako “filozofii jazyka”.

Eco se narodil 5. ledna 1932 v severoitalské Alessandrii a vystudoval středověkou filozofii a literaturu na Turínské univerzitě. O psaní románů tvrdil, že je to pro něj jen zaměstnání na částečný úvazek. “Jsem filozof; romány píšu pouze o víkendech,” citoval Eca deník The Guardian.

Jeho otec pracoval jako účetní v továrně na výrobu železných van a přál si, aby se ze syna stal právník. Eca však lákala filozofie a za studií v Turíně ho pak fascinoval svět středověku. Zdrženlivost svého rodného kraje považoval za zdroj své “vize světa, k níž patří skepticismus a odpor k rétorice, jak říkal.

RETRO: Také máte doma tuhle konvičku? Král kávovaru se v ní nechal zpopelnit!

Karel Smyczek: Rakovina mi vzala kus krku a jazyka! Ale díky doktorům žiju

Celebrity - další články

Doporučujeme