Co Andrejka dělá ráda?! Čechy pobouřila knížka pro děti

3. října 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Co to tam mám / Svojtka & Co

Čechy i Slováky nedávno rozdělila na první pohled nevinná knížka pro děti od čtyř let. Publikace s názvem Co to tam mám totiž obsahuje i pasáže o masturbaci. A právě to je podle mnohých pro takto malé děti velmi nevhodné.

Knížka Co to tam mám má sloužit jako informační materiál pro děti předškolního i školního věku o věcech ohledně rození dětí a lidské sexuality. Některé pasáže však rodičům připadají zbytečně explicitní.

“Andrejka to dělá ráda. Když si jde do svého pokoje odpočinout, hladí si pipinku. Ví, že to může dělat, když ji nikdo nevidí,” píše se v knížce a slova doprovází kreslený obrázek holčičky pod peřinou. “Šimon si se svým pindíkem také hraje. A stejně jako jeho sestra to dělá, jen když je úplně sám. Pindík je takový jeho tajný poklad, který si schovává jen pro sebe,” pokračuje text o stránku dále.

Ačkoli je kniha určená pro děti od čtyř let, někteří dospělí ji považují za krajně nevhodnou. “Zlatí komunisti, knihy by spálili a autora zavřeli. A já osobně bych jim za to byla vděčná. Pěkný den všem normálním lidem,” rozčiluje se například jedna uživatelka nad publikací na Facebooku.

Od Vás: Konečne je moje krásne meno použité v knižke ???…..ak je toto s malou Andrejkou naozaj,ale fakt naozaj pre deti potrebné, tak ma zastrelte ako pra*okotnú zver.. ?‍♀️??

Zveřejnil(a) Nekŕmte nás odpadom dne Pátek 27. září 2019

“Toto je gender ideologie v praxi. Je to choré a zvrácené. Měli by to zakázat. Člověk musí dávat fakt velký pozor, co se může v dnešní době dostat do rukou dětí,” myslí si další člověk. “Nejsem moralista a není mi 100 let, ale tohle je podle mě pro děti velmi nevhodné. A nepřijde mi to vůbec vtipné. Dnešní pohádky a knihy a dokonce i učebnice, to je fakt k pláči,” kritizuje další.

Někteří lidé však s kritikou nesouhlasí. Sexuální výchova je podle nich důležitá a věří, že i takovéhle informace by rodiče měli svým dětem předávat. “I já si myslím, že je to v pořádku. Takovéhle věci by se měli děti dozvědět co nejdříve a právě od rodičů. Ne z internetu nebo nedej bože od cizích lidí. Už jen kvůli bezpečnosti. Nikde nevidím, že by tam děti nabádali k tomu, aby masturbovali,” stojí v dalším komentáři.

Představujeme vám novou řadu pro děti, které mají spoustu otázek. Začínáme se třemi tématy, která si myslíme, že dětem…

Zveřejnil(a) Nakladatelství Svojtka & Co. dne Pondělí 23. září 2019

Na kritiku zareagovalo i samo nakladatelství. “Je prostě zbytečné zavírat oči nad dotazy, které děti logicky vznášejí, jak rostou a objevují svět kolem sebe. S tím, že se nám to nelíbí, nehodí, nebo se stydíme, nic nenaděláme. Prostě jednou dítě taková otázka napadne.Naší knihou pomáháme mámě a tátovi odpovědět. Dělat, že jsou takové dotazy tabu, ošklivé, nebo že se na takové věci dokonce nesmí ptát, není pro další normální vývoj dítěte dobré a může to na dětech zanechat následky,” stojí v oficiální reakci na jeho stránkách. Celé vyjádření si můžete přečíst tady.

Dětská knížka Co to tam mám vyšla letos v nakladatelství Svojka & Co. Kniha vychází z francouzského originálu z roku 2017. Vydání editoři konzultovali s pediatrem.

[totalpoll id=”330438″]

Články - další články

Doporučujeme