Děti radí dospělým: Jak být šťastný? Řekni si o pomoc a hodně si hraj! 6 ZÁSADNÍCH VĚT

10. ledna 2017·Články·Redakce

Server cojestesti.cz hledal odpovědi na otázku Jak být šťastný. Našel 500 dětí, které znaly odpověď. Nabízíme vám shrnutí dětských rad v několika bodech.

1. “Mami, nekupuj si cigarety.” Děti si význam pevného zdraví v dnešní době nejen díky médiím uvědomují velmi silně. Jejich přání či rady na šťastný život velmi často souvisí s neřestmi rodičů – například: aby maminka přestala kouřit. Ve společně strávených chvílích se podobné zlozvyky bohužel čím dál častěji na dětském vnímání negativně odráží.

2.“Chci si hrát!” Dětství je světem hry dokonale pohlceno. Téměř každý dialog se zvrtne ve vyprávění, vymýšlení a posilování dětské představivosti. Hra probouzí fantazii a vzniká tak velmi zvláštní druh energie. S odložením hraček tento prostor nemizí – hravou duši v sobě nesmíme potlačovat. Psychologové pro její podporu doporučují například barevné oblečení, hraní deskových her nebo vtipně naaranžovanou snídani – a je mnohem více typů a možností, jak dětskou hravost neudusit. Samotné děti nám je rády ukážou! Stačí si hrát.

3.“Obejmi mě.” Bezeslovní kontakt s milovanou osobou je od dětství útočištěm i projevem bezpečí. Jsou to ty nejhezčí momenty, o které se můžeme dělit. Děti potřebují pohlazení a objetí stejně tak jako partner nebo rodič. Zkuste to!

4.“Podpoř mě. Potřebuji to.” Slova, která neřekneme, bolí často víc, než ta vyřčená. Jsou to věty, které někdo nám blízký toužil slyšet a my jsme mu je neřekly. Chvalte, podporujte, nahlas oceňujte – JE to důležité a podobnými projevy v dětství můžeme docílit toho, že z našich dětí vyrostou vyrovnaní a citově nelabilní jedinci, kteří si zdravě věří a nepodceňují své schopnosti.

5.“A všichni se radujeme!”  Nejde o klišé ani o společensky naordinované veselí. Malé děti to tak cítí – všichni tleskáme, všichni tancujeme, všichni se teď radujeme. Proč by to tak nemohlo být? Kdo v dnešní době sociálních sítí nevnímá hit “lajkování” a sdílení, jako by neexistoval. Kdo nesdílí, není v centru dění. Sdílení je ale opravdu důležité – ne tedy to tzv. klikací, díky kterému o sobě dáváte vědět na internetu, ale především takové, které je založeno na sounáležitosti s lidským osudem – takové je základem štěstí. Vnímat, jak se z našeho úspěchu raduje přítel, kamarádka nebo rodina, je pro nás ještě větším důkazem toho, že se něco opravdu podařilo. A sdílíme-li smutek, stává se snesitelnějším. Můžeme díky tomu zjistit, že jsme na tom podobně jako někdo další a ten někdo nám může pomoct díky vlastním zkušenostem. Vždyť v mnoha případech jsme hlavně díky rodině a přátelství v minulosti zvládli třeba první lásku, hádky nebo školní či pracovní neúspěch.

6.“Mně to nejde, pomůžeš mi?” Pomáhejme si. S nákupem, rozchodem i početním příkladem. Je důležité slyšet prosby o pomoc – nepřeslechněte, že vás někdo potřebuje. Ať už chce pomoct do kabátu,  vytisknout tabulku nebo pohladit – vždy se stáváme důležitou součástí příběhu druhého, když vyslyšíme jeho prosbu o pomoc. A zvlášť děti na to nikdy nezapomínají.

 

 

Články - další články

Doporučujeme