Fotbalista chtěl napodobit legendární Panenkovu penaltu. Za její provedení byl vyhozen

26. dubna 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube.com)

Slavná penalta Antonína Panenky, kterou provedl na finále fotbalového mistrovství Evropy v Bělehradě v roce 1976, se dočkala mnoha napodobení. Ne všechny pokusy však byly úspěšné. Své o tom může vyprávět i venezuelský fotbalista Brendix Parra, který byl dokonce za neúspěšné provedení pokutového kopu ve stylu Panenky vyhozen z klubu.

Psal se rok 1976. Českoslovenští fotbalisté tehdy na mistrovství Evropy dokráčeli až do finále, kde narazili na německý výběr. Tým západních sousedů prohrával v penaltovém rozstřelu 4:3 a Antonín Panenka mohl proměněním pokutového kopu rozhodnout o triumfu československé reprezentace. Jeho dokonalé a originální provedení penalty obletělo celý svět, čímž se navždy zapsal do fotbalových dějin.

Vršovický dloubák se od té doby snaží napodobit mnoho jeho následovníků z celého světa. Nedávno se o to pokusil i venezuelský borec Brendix Parra z týmu Independiente F.B.C., který nastoupil proti domácímu celku La Equidad v druhé nejvyšší jihoamerické soutěži.

Brankář domácích udělal všechno pro to, aby Parra uspěl, při střele totiž zamířil k tyči. Jenže střela se hráči vůbec nepovedla a gólman měl ještě dostatek času na to, aby si míč zpracoval o prsa a penaltu tak zneškodnil. Kiksu nemohl uvěřit ani trenér hostů, který to na lavičce rozdýchával velmi těžce.

Zpackaná penalta však měla pro hráče nepříjemnou dohru, protože správní rada klubu rozhodla, že s ním rozváže kontrakt. Podle vyjádření klubu mohli hráči na postupu do další fáze soutěže vydělat slušné peníze, ale Parra jim to pokaženým kopem neumožnil.

Články - další články

Doporučujeme