Žena si stěžovala na vyrážky, které jí putovaly po obličeji. Důvod lékaře překvapil

30. prosince 2020·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: New England Journal of Medicine (Twitter)

Žena z Ruska navštívila lékaři na oftamologii, protože se jí v oblasti očí začaly tvořit zvláštní vyrážky, které ji sice nebolely, zato velmi svědily. Posléze se jí vyrážka objevila na horním rtu. Když se lékaři dozvěděli proč tomu tak je, nestačili se divit.

32letou Rusku problém trápil téměř půl měsíce. Ačkoli nepociťovala téměř žádnou bolest, neustálé přemisťování vyrážky po obličeji a svědění ji přiměly k návštěvě lékaře.

Vše začalo tím, že se jí pod levým okem objevily menší hrbolky. Po pěti dnech ale zmizely, aby se mohly vzápětí objevit nad tím samým okem. Oftamologa, jenž se zabývá chirurgií a onemocněním očí, navštívila až poté, když jí natekl horní ret.

Zdroj: New England Journal of Medicine (Twitter)

Vyšetření nakonec ukázalo, že se ženě pod pokožkou nachází nějaký přiměřeně dlouhý útvar. Poté, co pacientka podstoupila chirurgický zákrok, lékaři zjistili, že se jedná o tenkého bílého červa. Žena trpěla tzv. dirofilariózou, kdy se uvnitř hostitele – což je člověk pouze ve výjimečných případech – nachází podkožní červ Dirofilaria repens.

Podle všeho se si jí do organismu dostal během dovolené. Po zákroku byla Ruska opět v pořádku.

Články - další články

Doporučujeme