Hit doby: Sociální síť Omegle. Děti ji milují, rodiče by se měli mít na pozoru

11. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Sociální síť Omegle je nový způsob, jak se sexuální predátoři mohou dostat nevědomky k dětem. Lidé si tu totiž můžou dopisovat s naprostými cizinci. Nejčastěji jsou to ale děti, kdo tuto síť využívají. Z toho důvodu i častěji dochází k tomu, kdy nevinné dopisování dopadá katastrofou. V lepších případech internetoví predátoři skončí ve vězení. Informoval o tom server eXtra.cz.

Omegle je internetová chatovací stránka, která lidem umožňuje chatovat a sblížit se s ostatními, aniž by se registrovali. Stránka tak náhodně spáruje pár uživatelů, kde pak používá slova YOU (Vy, pozn. redakce) a STRANGER (cizinec). Později se zavedl i videochat. Což velmi nahrává predátorům na internetu a aplikace se velmi rychle stala postrachem všech rodičů.

Chatovací schránka sice má ve svých podmínkách, že uživatelé musí být plnoletí, aby se mohli účastnit videohovorů, ale není způsob, jak by aplikace zjistila, že člověk věkovou hranici splňuje. Také je zde dodatek, kde se uvádí, že chat nesmí užívat děti mladší 13 let a starší jen se souhlasem rodičů. Bohužel to je jen napsáno, ale nijak neošetřeno.

Na serveru parentology.com, která radí rodičům ohledně dětí a jejich chování na internetu, se o chatu píše. “Omegle dává dětem přístup bavit se o záležitostech a tématech dospělých. A co hůř? Předhazuje je potenciálním predátorům na síti.” Nezletilým se to líbí a můžou se tak okamžitě začít bavit s kýmkoli. Vůbec je nezajímá, že neznají totožnost, pohlaví, ani neví proč do “místnosti” daná osoba přišla. Bohužel nevinné a často bezbranné děti netuší, že se za touto přátelsky vypadající konverzací skrývá sexuální predátor.

Letos již toto téma jednou otevřel Vít Klusák v dokumentárním filmu o zneužívání dětí na internetu – V síti. A i když podle eXtra.cz osvěta v tomto tématu je stále častější, tak děti jsou v neustálém riziku. Proto odborníci doporučují, aby většina rodičů byla na pozoru a občas zkontrolovala s kým se jejich dítě stýká a hlavně s kým si píše.

Články - další články

Doporučujeme