NO NAME představují nové album a v roce 2024 vyrazí na česko-slovenské turné

20. listopadu 2023·Hudba·Redakce

No Name (Foto: Alena Ďuránová)

Oblíbená slovenská skupina NO NAME vyráží na turné společně s kapelou Nocadeň, koncertní šnůra začne 21. března 2024 v Košicích a velkolepé finále proběhne 20. 4. 2024 v O2 universum. NO NAME současně vydávají po osmi letech nové album s názvem V pôvodnom znení.

V srpnu 2023 kapely NO NAME a Nocadeň představily klip k titulní písni V pôvodnom znení, která předznamenala vydání nového alba, ale také společné česko-slovenské turné, které odstartuje ve městě, jenž je domovem obou kapel, v Košicích, a zakončí velkým finále 20. 4. 2024 v O2 universum Praha. Dále se zastaví v Bratislavě, Ostravě a Brně.

Duet Igora Timka a Rasta Kopiny z Nocadeň vznikl velmi přirozeně. Igor s Rasťom jsou totiž bývalými spolužáky ze Státní konzervatoře v Košicích, kde dokonce seděli ve stejné lavici. “S Igorem nás pojí dlouholeté přátelství už od střední školy. Po mém návratu na konzervatoř jsme dokonce sedávali ve stejné třídě a lavici. A také si vzpomínám, jak mi Igor pouštěl jejich první demo nahrávky. Naše osudy se docela propletly, takže společná píseň je jen logickým vyústěním. Oba jsme věděli, co od sebe můžeme po tolika letech čekat, ale přesto mám pocit, že jsme se dokázali navzájem trochu překvapit,” říká s úsměvem Rasťo Kopina.

Nocadeň jsou výjimeční z hlediska autorství a poetiky. Z nové písně mám pocit, že se navzájem vtahujeme do jiných světů a jiných poetik. Rasťo je vnímavý a citlivý člověk, známe se už od studentských let. Bylo nám patnáct a studovali jsme na hudebně-dramatický obor. Myslím, že naše spolupráce nebyla otázkou proč, ale kdy,” svěřil se Igor Timko.

Nová deska V pôvodnom znení vyšla po skoro osmi letech od vydání alba S láskou z roku 2016. Album obsahuje 11 skladeb, jenž otvírá instrumentální píseň Šumava, inspirovaná životem klávesisty Zoltána Šallaie a jeho rodiny v malebném městečku Nýrsko. Po ní následuje známý hit Elity, třetím singlem je zmiňovaný duet s Nocadeň. Fanoušci znají také píseň Vianoce s Božidarou, kterou kapela představila loni o Vánocích. Jedná se o duet se slovenskou herečkou a profesorkou Božidarou Turzonovovou. Album V pôvodnom znení vyjde 5. 12. 2023 také fyzicky.

“Od vydání našeho posledního alba začaly postupně přicházet nápady. Znovu se držíme našeho definovaného principu: Zpívej to, co prožíváš a prožívej to, co zpíváš. Pro naši generaci čtyřicátníků je zcela přirozené si uvědomit, že jsme uprostřed procesu dospívání, možná uprostřed životní cesty. A právě během tohoto období člověk potřebuje pocit jistoty, vědomí, že se může na někoho spolehnout, že ví, kam patří. Křídla rostou pouze těm, kteří věří v ostatní. Konfrontace se sebou samým a s životem je očekávaným okamžikem“, uzavírá Igor Timko.

Turné 2024 – NO NAME a NOCADEŇ:

21.3. 2024 – Košice (Športová hala Stará jazdiareň)

23.3. 2024 – Bratislava (Športová hala Pasienky)

5.4. 2024 – Ostrava (Hala Tatran)

12.4. 2024 – Brno (SONO CENTRUM)

20.4. 2024 – Praha (O2 universum)

Vstupenky na koncerty v ČR najdete ZDE a ZDE

Hudba - další články

Doporučujeme