Xindl X: Hudba má lidi spojovat, ne je rozdělovat a selektovat

3. prosince 2021·Hudba·Iva Pavlousková

Xindl X, foto: Frekvence 1

Písničkář Xindl X byl hostem Music Studia Live Frekvence 1. Do éteru živě zahrál z posledního alba Terapie songy SebeLoveSong, Lovec perel a Terapie. V rozhovoru mimo jiné prozradil, jak skládá nové písně, jaké byly jeho začátky, co chystá pro fanoušky i jak se žije na Tenerife.

Do Music Studia Live Frekvence 1 dorazil Xindl X tentokrát sám bez kapely pouze s kytarou. Přiznal, že v posledním roce vlastně koncertuje převážně sám, a to na různých online koncertech. Na nich oprášil celý svůj repertoár. „Díky bohu za karaoke texty, sám si googlím moje texty, kdo tam co napsal,“ uvedl se smíchem. Naštěstí si ale většinu textů pamatuje. Jak skládá nové songy? „Někdy skládám úplně bez kytary, píšu text a rovnou mi v hlavě začne hrát melodie. Nejdříve se snažím dát dohromady pěveckou melodii, neomezovat se se tím, jak to napasovat na akordy. Až když ji mám hotovou, tak k ní vymýšlím doprovod. Někdy jdu naopak od kytary,“ odpověděl.

Během rozhovoru s moderátory Lubkou Ponížilovou a Mírou Michálkemzavzpomínal na svoje začátky: „Na jednu stranu jsem psal básničky v češtině, na druhou stranu písničky v angličtině. Nenapadlo mě, že by to mohly být dva světy, který by se mohly potkat.“  Písničky poslouchal v té době v angličtině, proto mu přišlo přirozenější i logičtější psát v ní rovnou texty. Přiznal, že byl limitovaný omezenou slovní zásobou. Jak se stalo a co rozhodlo, že začal psát české texty, si již úplně nevybavuje.  „Ze začátku texty hodně trpěly, jak jsem se je snažil dělat zvukomalebný, aby co nejvíce pasovaly na melodii. Když se člověk snaží dělat z češtiny angličtinu, tak tam kolikrát není místo pro význam. Nic moc tím neřekneš,“řekl Xindl X. V práci s textem mu výrazně pomohlo a rozvázalo mu ruce, když s kamarády začal poslouchat rap.

Xindl X je vystudovaný scénárista, což mnoho lidí neví. Nyní se ale věnuje naplno hudbě. Dokonce napsal muzikál o konci světa, jenž byl inspirovaný klimatickou krizí. Kvůli pandemii ho raději pak odložil. Rozhodnutí odůvodnil následovně: Některá nařízení byla tak absurdní, kdybych je napsal do scénáře, tak mi řeknou, že se to nemůže stát. Realita byla ale daleko absurdnější.“ Nyní zvažuje, že se k muzikálu vrátí.  Kompletní příběh i všechny postavy má již napsané. K divadelnímu světu se přiblížil například napsáním textu pro muzikál Petr Pan.

Koncem listopadu měl proběhnout jeho dlouho očekávaný koncert v pražském O2 universu, který stejně jako řada dalších hudebníků raději přesunul na příští rok. Nově se má konat 5. května 2022.  „Hudba má lidi spojovat, ne je rozdělovat a selektovat – ty můžeš na koncert a ty nemůžeš,“ vysvětloval důvody rozhodnutí Xindl X. Dodal: Lepší je udělat koncert v době, kdy budou moci přijít podívat se všichni fanoušci. V roce 2022 to fakt bude. Vyšleme do vesmíru přání a ono se to splní!Tento koncert chce odlišit od ostatních jeho vystoupení na festivalech. Fanouškům slibuje silný audiovizuální zážitek, šedesátičlenný sbor Maranatha Gospel Choir, projekci ke každému songu a řadu zajímavých hostů. „Určitě tam bude Pavel Čadek. Měli by tam být Pokáč, Tereza Mašková a Mirka Miškechová. A ještě jedno překvapení,“ řekl tak trochu tajemně.

Poslední rok tráví Xindl X s rodinou ve Španělsku. „Vyrazili jsme tam na 14 dní, z těch se stalo 8 měsíců. Máme v plánu zůstat tam i další rok, ale pak se uvidí,“ uvedl. Rád říká, že Tenerife si nevybrali, ale ostrov si vybral je. Vánoční svátky plánuje prožít v rodinném kruhu tam. Jako zajímavost uvedl, že pro nákup surovin na bramborový salát musí objet půlku ostrova. Na závěr návštěvy ještě žertem doporučil koupit jako vánoční dárek lístky na koncert, protože ty nyní vydrží roky.

Hostem speciálního vánočního dílu Music Studio Live Frekvence 1 bude ve středu 15. prosince od 9 hodin kapela No Name.  Kromě toho, že zahraje živě přímo do vysílání své největší hity a jeden vánoční, se můžete těšit i na rozhovor s frontmanem Igorem Timkem,

Poslechněte si celý rozhovor: 

Hudba - další články

Doporučujeme