Xindl X překvapil fanoušky latino-popovým singlem Cash, na kterém hostují Earth a Puerto

19. června 2023·Hudba·Redakce

Xindl X. (Foto: Prokop Steiner)

Oblíbený zpěvák, písničkář a skladatel Xindl X připravuje nové album plné zvučných jmen, tvůrčí svobody a překvapivých žánrů. Novou éru odstartoval Ondřej Ládek dubnovým singlem Smíšený pocity, nyní přichází s latino-popovým songem Cash, který je o tom, jak si kupujeme věci, které nepotřebujeme, za peníze, které nemáme. Pozvánku ke spolupráci přijali mladý český rapper Earth a Puerto, přední představitel slovenského latino žánru. Nové desky se dočkáme už příští rok, letos na podzim se navíc Xindl X chystá na turné napříč republikou a vydá vinyl svého legendárního alba Návod ke čtení manuálu.

Během života na Tenerife jsem byl hodně obklopen latino-popem, takže jsem přirozeně dostal chuť tento styl vyzkoušet, stejně tak jsem měl chuť pro tu výslednou píseň pozvat na spolupráci několik dalších umělců. Přijde mi, že to k tomuhle žánru prostě patří,“ říká na začátek o novém singlu Cash Xindl X. Oslovil tak dvě překvapivá jména, která rozhodně fanoušci českého písničkáře nečekali – PuertoEarth.Puerto je v latino-popu jako ryba ve vodě, neznám nikoho v Čechách a na Slovensku, kdo by v tomhle stylu byl tak přesvědčivý,“ pochvaluje si spolupráci Ládek a dodává: Mám taky obrovskou radost, že moje pozvání přijal Earth. V Česku je jen málo zpěváků, kterým závidím jejich textové nápady a Earth je jeden z nich. Navíc je to jediný Český zpěvák, na kterém se shodneme s mým synem, když se hádáme, co budeme poslouchat v autě.“ 

Spolupráci jsem přijal s radostí, oslovilo mě originální téma a hudba, se kterou byla zkombinovaná. Psaní moji sloky mě bavilo a šlo to od začátku s lehkostí. To je pro mě vždy dobré znamení, že to bude stát za to. Celkově mě ta věc baví a má v sobě jednoduchost i napříč tomu, že je v ní silný odkaz,“podělil se o své pocityPuerto. Singl Cash napsal Xindl X společně se songwriterem Jendou Vávrou a producentem Robinem Moodem, a pojednává o tom, jak si kupujeme věci, které nepotřebujeme, za peníze, které nemáme, abychom ohromili lidi, které nemáme rádi. „Myšlenka není nijak nová, ale bohužel stále aktuální. Většiny z nás se tohle téma nějak dotýká,“ podotýká umělec.  

O poutavý videoklip z prostředí autovrakoviště plný nadsázky se postaral dlouholetý spolupracovník, kamarád a režisér Petr Lexa.Už na podzim vyrazí Xindl X na turné napříč republikou, při kterém zavítá do klubů v Praze, Brně, Plzni, Mladé Boleslavi, Krnově a ve Vysokém Mýtě. Na turné přehrajeme první desku Návod ke čtení manuálu od shora dolů a určitě přidáme novinky a největší hity, kterých jsem, za těch pár let, co jsem na scéně, posbíral slušnou řádku. Přijďte si naše koncert prostě užít,” dodává písničkář a láká také na hosta turné – skupinu Crossband. 

Hudba - další články

Doporučujeme