Jahody jsou pochoutka, ale neměli bychom se jimi přejídat. Mohou způsobit i rakovinu

11. září 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Shutterstock

Jahody patří mezi nejvyhledávanější nejen letní ovoce. Nejenže příjemně osvěží, ale také se výborně hodí do koláčů nebo kompotů. Sladké ovoce má však také své zápory, kvůli kterým není radno se červeným ovocem přejídat. Informovaly o tom server nadace Livestrong a Healthline.

Ačkoli jsou jahody zdraví prospěšné kvůli obsahu vitamínů A, B, C, E a K, minerálů jako sodík, draslík, železo nebo mangan, jejich nadměrná konzumace se nedoporučuje. Co všechno mohou jahody ve větším množství způsobit?

Rakovina

Možná je to trochu přestřelené, ale podle neziskové organizace zaměřené na životní prostředí EWG (The Enviromental Working Group) jsou jahody na prvním místě seznamu čítající ovoce a zeleninu s obsahem pesticidů. Agentura pro ochranu životního prostředí upozorňuje, že pesticidy v potravinách mohou způsobit zdravotní problémy jako poškození nervů nebo právě rakovinu. Nejvíce ohroženy jsou děti, kterým se vyvíjí imunitní systém.

Alergie

Kvůli vysokému obsahu látek mohou jahody způsobit závratě, nevolnost nebo svědění. Vysoký obsah histaminu může zase vyvolat potravinovou intoleranci, která se projevuje například ekzémy, migrénami, bolestí kloubů a podobně. Nepříjemné jsou i zažívací problémy.

Trávení

Vysoký obsah vlákniny je tělu prospěšný a jahody jsou jí plné. Hrnek jahod stačí tělu na celý den. Nic se však nesmí přehánět, protože nadměrné množství může poškodit proces trávení.

Pálení

Jestliže se pustíte do konzumace jahod, které jste posbírali na poli a jsou zralé tak z půlky, tak je pravděpodobné, že vás při pojídání tohoto ovoce začne pálit v ústech.

Problém s ledvinami

Vysoký obsah draslíku v jahodách dělá dobře našemu srdci. Pokud jste však ve stádiu, že na veledůležitý orgán berete léky, pak hrozí, že vám vyšší obsah draslíku poškodí ledviny.

Články - další články

Doporučujeme