5 RAD, jak dobře vybrat kapra na vánoční stůl

Chcete, aby vánoční kapr dobře chutnal, nezkazil se a v pořádku dorazil na váš stůl? Nevíte si rady? Tenhle návod je přímo pro vás!

Jak vybrat? 

Zdravý kapr plave břichem dolů, neplouží se a v kádi se snaží dostat z podběráku. Jeho kůže by měla být lehce lesklá, bez slizu a neměla by být ani matná. Kapr by měl mít celé ploutve a na omak pružné tělo. Jeho žábry by měly být narůžovělé nebo načervenalé.  

Jak usmrtit kapra 

Kapr by se měl omráčit tupým předmětem na temeni lehce nad očima. Následně je důležité mu přetnout žeberní oblouky.  

Jak skladovat kapra? 

Pokud je kapr ještě naživu, nejlepším způsobem je nejspíše vana. Kapr by měl mít ale dostatečně studenou vodu, která by měla být pravidelně provzdušňována sprchou 

Po usmrcení kapra by měl být skladován při teplotě od –1 až do 4 °C, a to nejdéle po dobu čtyř dnů 

Jak starý by měl být kapr?  

Čím méně, tím lépe. Mladší kapři mají chutnější a méně tučné maso. Také není moc cítit bahnem. Musíme ale varovat, mladší kapři mají nespočet malých a pevných kostiček. Ideální by proto měl být kapr s váhou 2 až 2,5 kilogramů.  

Lekl vám ve vaně? 

Nic se neděje. Pokud ryba není leklá dlouho, nemáte se čeho bát. Právě naopak. Při leknutí se kaprům vlévá krev do vnitřností, takže v mase žádá krev není a zůstává čisté a bílé.