Babicovo menu: Šašlink na grilu * Nakládané okurky

31. května 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica také během posledního květnového víkendu vaří na rádiu Frekvence 1! Nedělní menu se skládá z jídel: Šašlink na grilu a nakládané okurky. Recepty najdete po rozkliknutí odkazu.

ŠAŠLIK NA GRILU

Potřebujete:

* 1 kg vepřové krkovice
* 1 lžíci římského kmínu
* 2 lžíce sušeného koriandru
* 1 lžíci hrubé mořské soli
* 1 lžíci černého pepře
* půl lžičky chilli
* 2 velké cibule
* 2 lžíce oleje
* 1 hrnek pasterovaných rajčat
* 1 hrnek minerálky

Smícháme lžíci římského kmínu, lžíci hrubé mořské soli, 2 lžíce koriandru, 1 lžíci pepře, půl lžičky chilli a v hmoždíři utlučeme.

Krkovičku omyjeme, osušíme a nakrájíme na 3 až 4 cm kostky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kostky.

Maso a cibuli dáme do většího hrnce. Maso důkladně promícháme s cibulkou. Směs musíme pořádně rukama promačkat i 5 minut ,aby se šťáva z cibule dostala do masa. Potom vmícháme rozdrcené koření , 2 lžíce oleje a opět promícháme.

Nakonec přidáme hrnek pasterovaných rajčat a hrnek minerálky. Promícháme, přikryjeme a necháme v lednici přes noc.

Maso druhý den napícháváme na kovové delší špízy a dáváme na gril. Opékáme z obou stran. Po deseti minutách je špíz hotov.

Příloha: salát, chleba a vodka.

**

NAKLÁDANÉ OKURKY

Sladkokyselé okurky dělám jednotlivě rovnou do sklenic .

Na 0,7 velkou sklenici potřebuji:

* okurky nakládačky podle velikosti
* 5 plátků mrkve
* čtvrtku cibule nakrájenou na hrubo
* snítku kopru
* půl stroužku česneku
* 4 celé pepře
* 3 kuličky nového koření
* půlku bobkového listu
* čtvrt lžičky hořčičných semínek
* 0,5 dcl octa
* lžíci a půl cukru krystal
* 1 sladidlo
* 1 lžičku soli

Okurky omyju a nechám 1 hodinu namočené ve vodě.

Do dobře umyté sklenice vložím 5 plátků mrkve, cibuli, kopr, česnek, koření, ocet, sůl, cukr a sladidlo. Okurky naskládám do sklenice, co se jich tam vejde a zaliju převařenou vodou, uzavřu dobře umytým víčkem a steriluju na 85 stupňů. 18 až 25 minut.(podle velikosti okurek). Poté vyndám , otočím na víčko a nechám vychladnout .

Kdo má rád, může ještě přidat plátky křenu, vinný list a hřebíček.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme