Babicovy nedělní recepty: Čočka v aspiku a asijská polévka!

27. prosince 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica bude v neděli na rádiu Frekvence 1 vařit dvě jídla. Čočku v aspiku a asijskou polévku s masovými knedlíčky. Recepty najdete uvnitř článku.

Potřebujete:

-250 g čočky
-cibuli
-mrkev
-200 g uzeného masa
-3-4 kyselé okurky
-3 stroužky česneku
-uvařené vejce
-majoránku
-2 balíčky želatiny v plátku

Do třičtvrtě litru studené vody nasypeme čočku a dáme vařit. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostky nakrájenou mrkev, uzené maso, na struhadle nastrouhané okurky. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou a necháme třicet minut vařit. Ke konci vaření do hrnce přilijime lák z okurek na dochucení a dáme česnek.

Připravíme si želatinu. Plátky želatiny namočíme do studené vody asi na deset minut. Potom z ní vykroutíme přebytečnou vodu, dáme do misky a zalijeme trochou horkého vývaru a rychle rozmícháme na kaši. Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené bábovkové formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajíček a dovrstvíme až nahoru. Nakonec necháme minimálně dvě hodiny tuhnout v lednici.

Asijská polévka s masovými knedlíčky

Potřebujete:

-¼ čínského zelí
-kuřecí vývar
-4 jarní cibulky
-žampiony
-sůl, pepř

Potřebujete na knedlíčky:

-200 g kuřecího -mletého masa
-1 lžičku brambrové moučky
-hrst čerstvého špenátu
-1 stroužek česneku
lžíci sojové omáčky
-chilli

Do mísy dáme maso, lžičku bramborové moučky, pokrájený špenát, česnek, sójovou omáčku a promícháme. Tvoříme knedlíčky, které vaříme v kuřecím vývaru. Po 5 minutách přidáme 4 nakrájené jarní cibulky, pokrájené žampiony, čínské zelí, zamícháme a dále vaříme asi 2 minuty

Přidáme chilli podle potřeby.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme