Sýrová polévka crema de queso

Máslo rozehřejte v hrnci, poprašte moukou a krátce zapražte na světlou jíšku.

Potřebné suroviny:

1 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

celkem 500 ml plnotučného mléka a 12 % smetany

150 g měkkého (taveného) sýra

sůl, pepř a trocha mletého muškátového oříšku

bylinky

případně na másle nebo v páře připravená zelenina k podávání

 

Postup přípravy:

Máslo rozehřejte v hrnci, poprašte moukou a krátce zapražte na světlou jíšku. Zalijte studeným mlékem se smetanou a na mírnějším plameni povařte asi 15 minut. Několik minut před koncem vaření protřete do polévky přes struhadlo sýr, dobře
rozšlehejte metlou a povařte ještě 5 minut na hladký krém. Ochuťte a sytou polévku podávejte s čerstvým pečivem, tyčinkami, opečeným chlebem, případně bylinkami a zeleninou.

›› Know-how: Přestože vypadá až francouzsky zjemněle, je tato polévka místně příslušná do mexické a kubánské kuchyně. Různé typy sýrů způsobí, že jemný krém může získat nejrůznější chuťové zabarvení.