Vyhledávání
BABICOVY RECEPTY: Bryndzové knedlíčky na zelí*Kotlíková gulášová polévka
Co budete dneska vařit? Zase máte hlavu bez nápadu a hladovou rodinu na krku? Tak to chce pořádně hustou gulášovku a bude klid!
BRYNDZOVÉ KNEDLÍČKY NA ZELÍ
Potřebujete:
- 250 g brynzdy
- 2 vejce
- 4 cibule
- 3 lžíce strouhanky
- půl hrnku jemné krupice
- 100 g slaniny
- sůl
- petrželka
- 250 g kysaného zelí
- sádlo
V míse smícháme bryndzu s vejci, přidáme krupici a strouhanku, osolíme. Vypracujeme tužší těsto, ze kterého lžící odebíráme kousky a formujeme do kuliček.
Ve větším hrnci přivedeme do varu dostatečné množství osolené vody a kuličky v ní uvaříme. Když vyplavou na hladinu, nabereme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.
Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Cibuli na troše sádla opečeme do hněda. Zelí na pánvi krátce prohřejeme. Kuličky podáváme se zelím, se slaninou, s cibulí a ozdobené petrželkou.
KOTLÍKOVÁ HUSTÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA
Potřebujete:
- 500 g kližky
- 500 g vepřového plecka, ramínka
- 1 kg cibule
- 500 g brambor
- 3 papriky zelená
- 3 rajčata
- 1 česnek
- 1 hrst sušených hříbků
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 ks chilli
- 2 dcl černého piva
- 4 lžíce sádla
- sůl, pepř
- majoránka
- mletá sladká pálivá paprika
- kmín
Do kotle dáme sádlo s cibulí. Když je cibule sklovitá a chytá mírně nahnědlou barvu, přidáme hovězí maso a necháme zatáhnout.
Přidáme jednu třetinu mleté papriky a promícháme. Dáme třetinu česneku, přidáme rajský protlak, promícháme a zalijeme vodou, ať je maso s cibulí ve vodě. Přidáme nakrájené čerstvé papriky, rajčata, kmín, pepř a chilli. Majoránky jen třetinu. Necháme pomalu vařit, dokud hovězí maso nebude do poloviny měkké.
Přidáme vepřové maso a houby. Dolijeme vodu a vaříme doměkka, před koncem přihodíme nakrájené oloupané brambory. Osolíme, opepříme, přidáme pivo. Vmícháme další třetinu mleté papriky, majoránky a česneku. Necháme pomalu vařit asi 15 -20 minut. Nakonec dochutíme poslední třetinou mleté papriky, majoránky a česneku.