BABICOVY RECEPTY: Bryndzové knedlíčky na zelí*Kotlíková gulášová polévka

28. května 2016·Jídlo a pití·Redakce

Co budete dneska vařit? Zase máte hlavu bez nápadu a hladovou rodinu na krku? Tak to chce pořádně hustou gulášovku a bude klid!

BRYNDZOVÉ KNEDLÍČKY NA ZELÍ

Potřebujete:

  • 250 g brynzdy
  • 2 vejce
  • 4 cibule
  • 3 lžíce strouhanky
  • půl hrnku jemné  krupice
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • petrželka
  • 250 g kysaného zelí
  • sádlo

V míse smícháme bryndzu s vejci, přidáme krupici a strouhanku, osolíme. Vypracujeme tužší těsto, ze kterého lžící odebíráme kousky a formujeme do kuliček.

Ve větším hrnci přivedeme do varu dostatečné množství osolené vody a kuličky v ní uvaříme. Když vyplavou na hladinu, nabereme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Cibuli na troše sádla opečeme do hněda. Zelí na pánvi krátce prohřejeme. Kuličky podáváme se zelím, se slaninou, s cibulí a ozdobené petrželkou.

 

KOTLÍKOVÁ HUSTÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:

  • 500 g  kližky
  • 500 g  vepřového plecka, ramínka
  • 1 kg cibule
  • 500 g brambor
  • 3 papriky zelená
  • 3 rajčata
  • 1 česnek
  • 1 hrst sušených hříbků
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks chilli
  • 2  dcl černého piva
  • 4 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • mletá sladká pálivá paprika
  • kmín

Do kotle dáme sádlo  s cibulí. Když je cibule sklovitá a chytá mírně nahnědlou barvu, přidáme hovězí maso a necháme zatáhnout.

Přidáme jednu třetinu mleté papriky a promícháme.  Dáme třetinu  česneku, přidáme rajský protlak, promícháme a zalijeme vodou, ať je maso s cibulí ve vodě. Přidáme nakrájené  čerstvé papriky, rajčata,  kmín, pepř a chilli. Majoránky jen třetinu.  Necháme pomalu vařit, dokud hovězí maso nebude do poloviny měkké.

Přidáme vepřové maso a houby. Dolijeme vodu  a vaříme doměkka, před koncem přihodíme nakrájené oloupané brambory. Osolíme, opepříme, přidáme pivo. Vmícháme další třetinu mleté papriky, majoránky a česneku. Necháme pomalu vařit asi 15 -20 minut. Nakonec dochutíme poslední třetinou mleté papriky, majoránky a česneku.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme