Vyhledávání
Babicovy recepty: Debrecínská pečeně * Plněné pirožky
Každý víkend pro posluchače Frekvence 1 Jirka Babica připravuje báječné recepty. Tentokrát si můžete uvařit Debrecínskou vepřovou pečeni a Plněné pirožky s makovou polevou.
DEBRECÍNSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ
Připravte si:
- 1 kg vepřového plecka
- 3 páry debrecínských párků
- 100 g hub
- 1 lžíce kysané lahůdkové smetany
- 2 rajčata
- 2 zelené papriky
- 1 pálivá paprička
- 1 cibule
- 50 g sádla
- 20 g hladké mouky
- masový vývar
- sůl, pepř
- nadrobno nakrájená zelená petrželka
Vepřové plecko protneme debrecínským párkem. Osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na sádle a vyndáme. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájené houby a papriky bez jader. Osmahneme, podlijeme masovým vývarem, přidáme vepřové plecko, nakrájená rajčata a nasekanou pálivou papričku, přiklopíme a dusíme doměkka.
Maso vyndáme. Omáčku zjemníme smetanou a přidáme opečené plátky debrecínského párku. Maso nakrájíme a vložíme zpět do omáčky , posypeme petrželkou a podáváme s dušenou rýží.
PLNĚNÉ PIROŽKY S MAKOVOU POLEVOU
Připravte si:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- voda podle potřeby cca 200ml
- džem
- mléko
- cukr
- mletý mák
Smícháme hladkou mouku s polohrubou a práškem do pečiva, s mlékem a špetkou soli. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, vyválíme na tloušťku cca 3-4 mm. Těsto v půlï rozkrojíme.
Na polovinu těsta klademe lžičkou džem tak, aby nám vznikly čtverečky rozměrů 4 krát 4 cm. Přikryjeme druhou polovinou těsta a rádýlkem vytvoříme plněné čtverečky. Pirožky vložíme do vroucí vody, vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
Po vyndání z vody je polijeme rozpuštěným máslem. Makovou směs si uděláme z mléka, máku a cukru, krátce povaříme a pirožky přelijeme.