Babicovy recepty: Debrecínská pečeně * Plněné pirožky

8. května 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend pro posluchače Frekvence 1 Jirka Babica připravuje báječné recepty. Tentokrát si můžete uvařit Debrecínskou vepřovou pečeni a Plněné pirožky s makovou polevou.

DEBRECÍNSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ

Připravte si:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 3 páry debrecínských párků
  • 100 g hub 
  • 1 lžíce kysané lahůdkové smetany 
  • 2 rajčata 
  • 2 zelené papriky 
  • 1 pálivá paprička 
  • 1 cibule 
  • 50 g sádla 
  • 20 g hladké mouky 
  • masový vývar
  • sůl, pepř 
  • nadrobno nakrájená zelená petrželka 

Vepřové plecko protneme debrecínským párkem. Osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na sádle a vyndáme. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájené houby a papriky bez jader. Osmahneme, podlijeme masovým vývarem, přidáme vepřové plecko, nakrájená rajčata a nasekanou pálivou papričku, přiklopíme a dusíme doměkka.

Maso vyndáme. Omáčku zjemníme smetanou a přidáme opečené plátky debrecínského párku. Maso nakrájíme a vložíme zpět do omáčky , posypeme petrželkou a podáváme s dušenou rýží.

 

PLNĚNÉ PIROŽKY S MAKOVOU POLEVOU

Připravte si:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek  polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • voda podle potřeby cca 200ml
  • džem 
  • mléko
  • cukr   
  • mletý mák 
                           

Smícháme hladkou mouku s polohrubou a práškem do pečiva,  s mlékem a špetkou soli. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, vyválíme na tloušťku cca 3-4 mm. Těsto v půlï rozkrojíme.

Na polovinu těsta klademe lžičkou džem tak, aby nám vznikly čtverečky rozměrů 4 krát 4 cm. Přikryjeme druhou polovinou těsta a rádýlkem vytvoříme plněné čtverečky. Pirožky vložíme do vroucí vody, vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

Po vyndání z vody je polijeme rozpuštěným máslem. Makovou směs si uděláme z mléka, máku a cukru, krátce povaříme a pirožky přelijeme.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme