BABICOVY RECEPTY: Holandský řízek*Banánový dort s čokoládou

Není nad nedělní klasiku: holanďák s bramborovou kaší a jako zákusek banánový dort. Tohle menu zvládnete levou zadní a neděli neprovaříte!

HOLANDSKÝ ŘÍZEK

Potřebujete:

  • 700 g mletého vepřového masa
  • sůl
  • 1 vejce
  • mletý černý pepř
  • 1 smetana
  • 150 g najemno nastrouhaného ementálu
  • muškátový oříšek
  • zelená petrželka

trojobal:

  • mouka hladká
  • vajíčka
  • strouhanka

Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem. Přidáme vajíčko a ochutíme solí, mletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a přilijeme smetanu. Maso můžeme dát na půl hodinku do lednice trochu ztuhnout. Pak vytvoříme řízky. Uprostřed nožem uděláme rýhu, aby se nekroutily. Klasicky obalíme v trojobalu. Karbanátky smažíme na rozpáleném oleji do zlatova a podáváme s bramborovou kaší.

 

BANÁNOVÝ DORT S ČOKOLÁDOU

Potřebujete:

  • 250 g sušenek podle chuti
  • 120 g másla
  • 50 g čokolády
  • 3 banány
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 g karamelového salka
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g smetany
  • 2 vanilkové cukry

Nejdříve si rozmixujeme sušenky. Přidáme k nim rozpuštěné máslo a vše promícháme.

Do dortové formy rukou natiskneme sušenkovou hmotu a necháme v lednici alespoň 1 hodinu poté odpočívat .

Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a pak přimícháme kysanou  smetanu. Potom si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.

Oloupané banány nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou aby nám nezhnědly.

Vytáhneme sušenkový korpus z chladničky, opatrně nožem uvolníme okraje a vyjmeme ho na talíř nebo podnos. Na sušenkovou hmotu naskládáme banány a na ně nalijeme karamelové salko.

Potřeme krémem ze smetany. Nakonec ozdobíme  rozpuštěnou čokoládou.