Vyhledávání
BABICOVY RECEPTY: Holandský řízek*Banánový dort s čokoládou
Není nad nedělní klasiku: holanďák s bramborovou kaší a jako zákusek banánový dort. Tohle menu zvládnete levou zadní a neděli neprovaříte!
HOLANDSKÝ ŘÍZEK
Potřebujete:
- 700 g mletého vepřového masa
- sůl
- 1 vejce
- mletý černý pepř
- 1 smetana
- 150 g najemno nastrouhaného ementálu
- muškátový oříšek
- zelená petrželka
trojobal:
- mouka hladká
- vajíčka
- strouhanka
Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem. Přidáme vajíčko a ochutíme solí, mletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a přilijeme smetanu. Maso můžeme dát na půl hodinku do lednice trochu ztuhnout. Pak vytvoříme řízky. Uprostřed nožem uděláme rýhu, aby se nekroutily. Klasicky obalíme v trojobalu. Karbanátky smažíme na rozpáleném oleji do zlatova a podáváme s bramborovou kaší.
BANÁNOVÝ DORT S ČOKOLÁDOU
Potřebujete:
- 250 g sušenek podle chuti
- 120 g másla
- 50 g čokolády
- 3 banány
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 g karamelového salka
- 200 g zakysané smetany
- 200 g smetany
- 2 vanilkové cukry
Nejdříve si rozmixujeme sušenky. Přidáme k nim rozpuštěné máslo a vše promícháme.
Do dortové formy rukou natiskneme sušenkovou hmotu a necháme v lednici alespoň 1 hodinu poté odpočívat .
Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a pak přimícháme kysanou smetanu. Potom si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
Oloupané banány nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou aby nám nezhnědly.
Vytáhneme sušenkový korpus z chladničky, opatrně nožem uvolníme okraje a vyjmeme ho na talíř nebo podnos. Na sušenkovou hmotu naskládáme banány a na ně nalijeme karamelové salko.
Potřeme krémem ze smetany. Nakonec ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.