BABICOVY RECEPTY: Jehněčí kotletka na balzamiku*Rebarborový koláč

Nědělní oběd má mít styl a šťávu. Takže si uvaříme luxusní jehněčí! A k tomu si dáme Babicův rebarborový koláč a neděle je kompletní!

JEHNĚČÍ KOTLETKA NA BALZAMIKU

 

Potřebujete:

1 kg jehněčí kotlety

5 lžic olivového oleje

2 str. česneku
čerstvá šalvěj a rozmarýn 
rozmarýn
sůl a pepř
3 lžíce balzamikového octa
2 lžičky medu
půl sklenky červeného vína 
1/4 litru zeleninového vývaru
2 lžíce smetany

Očištěné jehněčí kotletky krátce omyjeme pod tekoucí vodou. Pak  kuchyňskou  papírovou utěrkou  osušíme a blány nasekneme nožem.

Smícháme olivový olej, česnek, šalvěj, rozmarýn, sůl a pepř a smícháme v  marinádu.
Vložíme maso a marinujeme 3 hodiny.
Kotlety bez dalšího přídavku tuku v rozpálené pánvi opékáme z obou stran po dobu asi 5 minut, vyjmeme a udržujeme v teple.
Šťávu  zalijeme balzamikovým octem, přidáme med a víno a provaříme. Přilijeme vývar, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem podle chuti.  Kotlety dáme zpět do omáčky a necháme 2-3 minuty ohřát.

REBARBOROVÝ KOLÁČP

Potřebujete:

200 g rozpuštěného másla

200 g cukru
2 balení vanilkového cukru
3 vejce 
4 žloutky
hrnek polohrubé mouky
100 g kukuřičné mouky
1 lžička prášku do pečiva

Náplň:
1 kg rebarbory
200 g cukru
100 g mandlí 
1 lžíce citronové šťávy
4 bílky
tuk na plech

Rebarboru umyjeme a nakrájíme na 2 – 3 cm  malé kousky.  Rozpustíme máslo, smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, žloutky, moukou, kukuřičnou moukou a práškem do pečiva a pořádně metličkou propracujeme.
Nyní pekáč potřeme tukem. Hotové těsto nalijeme na plech a rovnoměrně posypeme rebarborou. Dáme do trouby vyhřáté  na 180 st. na 25 minut.
Mezitím vyšleháme bílky dotuha, přidáme cukr, mleté mandle a citronovou šťávu, dáme na upečený korpus koláče a pečeme ještě 20 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.