Babicovy recepty: Mleté maso s chřestem * Pečený bůček

2. dubna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Kuchař Jirka Babica jako každý víkend připravil pro posluchače Frekvence 1 pořádně chutné recepty. Inspirujte se jeho nápady!

MLETÉ VEPŘOVÉ MASO S CHŘESTEM

Připravte si: 

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 300 g mletého vepřového masa
  • olej na smažení
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 žlutá  paprika
  • 1 chilli paprika
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce ústřičné omáčky
  • 1 lžička medu
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička sezamového oleje

Chřest šikmo překrájíme na třícentimetrové kusy. Smícháme lžíci sojové omáčky s kukuřičným škrobem. Přidáme mleté vepřové maso a promícháme. Ústřičnou omáčku, zbývající sójovou omáčku a med smícháme.

Na pánvi rozpálíme olej. Chřest a najemno nakrájený zázvor  zprudka opékáme. Po 3 minutách vyndáme a v té samé pánvi osmahneme mleté maso, přidáme nakrájenou papriku a jarní cibulku. Když je maso hotové, vrátíme chřest a dochutíme směsí ústřičné omáčky  a sezamovým olejem. Podáváme s  jasmínovou rýži.

 

PEČENÝ BŮČEK NA ZELENINĚ

Připravte si: 

  • 1 kg bůčku s kůží
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 2 mrkve
  • 3 houby
  • 5 brambor
  • zelené lusky
  • sůl
  • majoránka
  • kmín
  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 100 g bramborové mouky
  • 4 plátky bílého chleba

Na bůčku nařízneme kůži na čtverečky. Rozřízneme na 4 plátky a potřeme solí a česnekem. Do kastrůlku dáme na větší kusy nakrájenou zeleninu. Na zeleninu poklademe plátky masa, podlijeme vodou a dáme péct na 180°C na 1 hodinu, pak vypneme a necháme dvacet minut dojít.

Uvařené brambory oloupeme a protlačíme. Smícháme s vejci, bramborovou moučkou, solí a vytvoříme těsto. Tvoříme koule plněné kostkami černého chleba. Dáme do vroucí vody, teplotu stáhneme a necháme vyplavat.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme