Vyhledávání
Babicovy recepty: Mleté maso s chřestem * Pečený bůček
Kuchař Jirka Babica jako každý víkend připravil pro posluchače Frekvence 1 pořádně chutné recepty. Inspirujte se jeho nápady!
MLETÉ VEPŘOVÉ MASO S CHŘESTEM
Připravte si:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 300 g mletého vepřového masa
- olej na smažení
- 500 g zeleného chřestu
- 1 žlutá paprika
- 1 chilli paprika
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce ústřičné omáčky
- 1 lžička medu
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička sezamového oleje
Chřest šikmo překrájíme na třícentimetrové kusy. Smícháme lžíci sojové omáčky s kukuřičným škrobem. Přidáme mleté vepřové maso a promícháme. Ústřičnou omáčku, zbývající sójovou omáčku a med smícháme.
Na pánvi rozpálíme olej. Chřest a najemno nakrájený zázvor zprudka opékáme. Po 3 minutách vyndáme a v té samé pánvi osmahneme mleté maso, přidáme nakrájenou papriku a jarní cibulku. Když je maso hotové, vrátíme chřest a dochutíme směsí ústřičné omáčky a sezamovým olejem. Podáváme s jasmínovou rýži.
PEČENÝ BŮČEK NA ZELENINĚ
Připravte si:
- 1 kg bůčku s kůží
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 petržele
- ¼ celeru
- 2 mrkve
- 3 houby
- 5 brambor
- zelené lusky
- sůl
- majoránka
- kmín
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- 100 g bramborové mouky
- 4 plátky bílého chleba
Na bůčku nařízneme kůži na čtverečky. Rozřízneme na 4 plátky a potřeme solí a česnekem. Do kastrůlku dáme na větší kusy nakrájenou zeleninu. Na zeleninu poklademe plátky masa, podlijeme vodou a dáme péct na 180°C na 1 hodinu, pak vypneme a necháme dvacet minut dojít.
Uvařené brambory oloupeme a protlačíme. Smícháme s vejci, bramborovou moučkou, solí a vytvoříme těsto. Tvoříme koule plněné kostkami černého chleba. Dáme do vroucí vody, teplotu stáhneme a necháme vyplavat.