Vyhledávání
Babicovy recepty: Římský salát s mangem * Bílá treska v rajčatové omáčce
Každý víkend pro posluchače Frekvence 1 Jirka Babica připravuje báječné recepty. Tentokrát si můžete uvařit Římský salát s mangem a Bílou tresku v rajčatové omáčce.
ŘÍMSKÝ SALÁT S MANGEM A KŘUPAVOU SLANINOU
Připravte si:
- 2 lžíce limetové šťávy
- sůl
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička chilli vloček
- 6 lžic oleje
- 1 římský salát
- 1 mango
- 200 g cherry rajčat
- 1 červená cibule
- bílý chleba
- 6 plátků slaniny
Dvě lžíce limetové šťávy smícháme se 2 lžícemi cukru a špetkou chilli vloček. 5 lžic oleje postupně přimícháváme a vymixujeme. Římský salát omyjeme a nakrájíme nahrubo. Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme příčné tenké plátky. Z rajčat odstraníme stopku a nakrájíme na plátky . Cibuli nakrájíme na tenke kroužky. Chleba nakrájíme na větší kostky.
Na pánvi osmahneme do křupava slaninu , vyndáme a v papírové utěrce vysušíme. Na tuk ze slaniny vložíme nakrájený chleba a smažíme do křupava. Posypeme zbytkem chilli vloček. Římský salát, mango, cibuli a rajčata dáme uhledně na na talíř . Salát polijeme dressingem, pokryjeme křupavou slaninou a podáváme posypané krutony.
BÍLÁ TRESKA V RAJČATOVÉ OMÁČCE
Připravte si:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 plechovka loupaných rajčat
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky oregana
- 400 g bílé tresky
- šlehačka
- kajenský pepř
- nasekaná petrželka
Cibule a česnek jemně nasekáme a orestujeme na oleji. Přidáme cukr, necháme ho rozpustit. Dáme 2 lžičky rajského protlaku a krátce povaříme. Přidáme 1 plechovku loupaných rajčat se šťávou, ochutíme solí, pepřem a 1/2 lžičkou oregána, provaříme na mírném ohni po dobu 10 minut.
Bílou tresku bez kosti nakrájíme na 3 cm kostky, lehce osolíme a opepříme.
Šlehačku nalijeme do omáčky, osolíme podle chuti, dáme kajenský pepř a případně cukr. Do omáčky dáme kousky ryby a na mírném ohni 6-8 min necháme vařit. Po 3 minutách otočíme. Posypeme nakrájenou zelenou petrželkou .
Podáváme s rýží nebo s bramborem.