Babicovy recepty: Římský salát s mangem * Bílá treska v rajčatové omáčce

7. května 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend pro posluchače Frekvence 1 Jirka Babica připravuje báječné recepty. Tentokrát si můžete uvařit Římský salát s mangem a Bílou tresku v rajčatové omáčce.

ŘÍMSKÝ SALÁT S MANGEM A KŘUPAVOU SLANINOU

Připravte si:

  • 2 lžíce limetové šťávy
  • sůl
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička chilli vloček
  • 6 lžic oleje
  • 1 římský salát
  • 1 mango
  • 200 g cherry rajčat
  • 1  červená cibule
  • bílý chleba
  • 6 plátků slaniny

Dvě lžíce limetové  šťávy smícháme se 2 lžícemi cukru a špetkou chilli vloček. 5 lžic oleje postupně přimícháváme a vymixujeme. Římský salát omyjeme a nakrájíme nahrubo. Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme příčné tenké plátky. Z rajčat odstraníme  stopku a nakrájíme na plátky . Cibuli nakrájíme  na tenke kroužky. Chleba nakrájíme na větší kostky.

Na pánvi osmahneme do křupava  slaninu , vyndáme a  v papírové utěrce vysušíme. Na tuk ze slaniny vložíme nakrájený chleba  a smažíme do křupava. Posypeme zbytkem chilli vloček. Římský salát, mango, cibuli  a rajčata dáme uhledně na na talíř . Salát  polijeme dressingem, pokryjeme křupavou slaninou  a podáváme posypané krutony.

 

BÍLÁ TRESKA V RAJČATOVÉ OMÁČCE

Připravte si:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce  oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky oregana
  • 400 g bílé tresky
  • šlehačka
  • kajenský pepř
  • nasekaná petrželka

Cibule a česnek jemně nasekáme a orestujeme na oleji. Přidáme  cukr, necháme ho rozpustit. Dáme 2 lžičky rajského  protlaku a krátce povaříme. Přidáme  1 plechovku loupaných rajčat se šťávou, ochutíme solí, pepřem a 1/2 lžičkou oregána, provaříme  na mírném ohni po dobu 10 minut. 

Bílou tresku bez kosti nakrájíme na 3 cm kostky, lehce osolíme  a opepříme. 

Šlehačku nalijeme do omáčky, osolíme podle chuti, dáme kajenský pepř a případně cukr. Do omáčky dáme kousky ryby a na mírném ohni 6-8 min necháme vařit. Po 3 minutách otočíme. Posypeme nakrájenou zelenou petrželkou .
Podáváme s rýží nebo s bramborem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme