Babicovy recepty: Žemlovka s uzeným masem * Hovězí dušená játra

Každý víkend na Frekvenci 1 vaří kuchař Jirka Babica. Tentokrát pro vás připravil žemlovku s uzeným masem a hovězí dušená játra. Podívejte se na podrobné recepty.

ŽEMLOVKA S UZENÝM MASEM

Připravte si: 

  • 1 kg vepřového uzeného masa
  • 250 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 6 okurek nakládaných
  • 3 lžíce hrášku
  • 250 ml vývaru
  • 10 ks housek
  •  6 vajec
  • petrželová nať
  • cibule
  • pepř, sůl

Maso, klobásu a slaninu uvaříme do měkka, housky nakrájíme na větší kostky a zalijeme vývarem. Přidáme na kousky nakrájené maso a klobásu. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidáme opraženou slaninu , nakrájené okurky, hrášek a 5 žloutků, které rozmícháme ve vlažném vývaru. Vše spolu promícháme.

Na zjemnění chuti vmícháme do hmoty vyšlehané bílky z pěti vajec. 

Do vymazaného pekáče vložíme hmotu a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Žemlovku pečeme, dokud není růžová. Pečeme na 200 st. 

HOVĚZÍ DUŠENÁ JÁTRA

Připravte si: 

  • 500 g hovězích jater
  • 2ks cibule
  • 2 papriky
  • půl pórku
  • sůl, pepř, majoránka
  • olej
  • 4 rajčata
  • 1 hlávkový salát

Hovězí játra omyjeme, zbavíme blan a nakrájíme na plátky. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno, druhou na plátky. Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky jater a zprudka opečeme.

K opečeným játrům přidáme na proužky nakrájenou cibuli , nakrájenou papriku a pórek, špetku pepře, majoránku, podlijeme vodou podle potřeby a dusíme do měkka asi 20 minut. Játra dochutíme solí až na závěr, když jsou již měkká.

Hlavkový salát  dobře umyjeme, rajčata nakrájíme na kolečka. Omyté listy salátu rozdělíme na talíře, na ně rozložíme kolečka rajčat a navrstvíme dušená hovězí játra s cibulí a paprikou a porkem.