Babicův nedělní recept: Losos v alobalu z trouby!

6. prosince 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

V neděli dopoledne bude Jiří Babica vařit na Frekvenci 1 lososa v alobalu! Chcete to zkusit s ním? Přečtěte si recept. A v neděli pak mezi 11. a 12. hodinou poslouchejte rádio Frekvence 1.

Potřebujete:

* 1 kg vykoštěného lososa  
* 2 citrony
* hrnek zelených lusků
* 2  červené papriky
* 2  chilli papričky
* 1 cm čerstvého zázvoru
* 3 stroužky česneku
* hrnek kukuřice
* bílé víno
* 1 lžíci sezamového oleje
* mořskou sůl
   
Vykoštěného lososa s kůží omyjeme a osušíme.

Citróny nakrájíme na kolečka. Zelené lusky očistíme, omyjeme a předvaříme ve vodě. 

Papriky omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na kostičky. Chilly papričky nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a rozpůlíme.

Do středu velkého kusu alobalu dáme půlku lusků, papriky a kukuřice. Osolíme a navrch poklademe kolečka citronu. Z alobalu vytvoříme okraje a zeleninovou směs podlijeme trochou bílého vína. Navrch položíme rybu, obložíme zbylou půlkou zeleniny, osolíme a pokapeme sezamovým olejem. Alobal dobře uzavřeme.
     
Rybu v alobalu dáme do rozehřáté touby na 20  minut na 200 st. Potom stáhneme na 170 st. a necháme ještě 20 minut v troubě. 
Mužeme dělat i jednotlivě po porcích:

Potřebujete na špenátovou rýži:

* 250 g rýže
* 400 g špenátu
* 40 g másla
* 4 dcl vody
* 1 cibuli
* hřebíček
* sůl
* 2 lžíce parmazánu

Rýži propláchneme a osmahneme ji na polovině másla, pak ji zalijeme vodou, opepříme, osolíme, přidáme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a pod pokličkou dusíme doměkka. Očištěný špenát spaříme vroucí vodou, scedíme, nakrájíme a dusíme ve zbytku másla. Hotovou rýži zlehka promícháme se špenátem a parmazánem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme