Babicův sobotní recept: Domácí vánočka s ořechy!

19. prosince 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

V sobotu bude Jirka Babica na Frekvenci 1 péct domácí vánočku s ořechy! Chcete to zkusit s ním? Po rozkliknutí článku najdete recept. A nebo poslouchejte zítra mezi 11. a 12. hodinou Frekvenci 1.

Potřebujete:

* hrnek hladké mouky
* hrnek polohrubé mouky
* půl hrnku vlašských ořechů
* špetku soli
* 3 žloutky
* 1 droždí
* půl hrnku práškového cukru
* půl másla
* hrst rozinek
* hrnek vlažného mléka
* půl másla
* práškový cukr

Do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Rozpuštěné máslo vyšleháme s práškovým cukrem a žloutky, přimícháme prosátou hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, předem namočené rozinky, nasekané ořechy, kvásek a uhněteme v těsto. Těsto necháme vykynout asi půl hodinu.

Na pomoučněném vále si těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část řízneme na 3 menší části a vytvoříme z nich prameny, které spleteme do copu, dáme na plech vyložený papírem na pečení. Totéž uděláme i z druhé části těsta, hotový cop položíme na spodní díl.

Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě trochu vykynout na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut, pak snížíme teplotu trouby na 150 stupňů a ještě zvolna pečeme 20 minut do zlatova.

Horkou vánočku polijeme rozpuštěným máslem a obalíme v práškovém cukru a necháme vystydnout.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme