Bílý chřest

30. dubna 2010·Jídlo a pití·Redakce

Chcete jíst zdravě, chutně, přitom neztloustnout? Jezte chřest! Pospěšte si, jeho sezona končí s prvními třešněmi.

Na 4 porce

do 30 minut

* 12–16 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
* 150 g másla
* sůl a pepř
* 4 krajíčky toustového chleba nebo veky

1. Chřest uvařte doměkka v osolené vodě (asi 10–12 minut, podle velikosti a síly stonků). Chléb mezitím nakrájejte na kostičky.

2. Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvířit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.

3. Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.

4. Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.

Tip Apetitu:
Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme