Chlazený okurkový koktejl s mátou

1. května 2010·Jídlo a pití·Redakce

Okurce odřízněte špičky a podélně ji rozkrojte na čtvrtky.

Potřebné suroviny:

1 malá okurka

1 lžička soli

1 stvol citronové trávy (citronely)

500 ml kvalitního drůbežího nebo zeleninového vývaru

200 g mascarpone nebo smetany ke šlehání

hrst lístků čerstvé máty

sůl

 

Postup přípravy:

Okurce odřízněte špičky a podélně ji rozkrojte na čtvrtky. Pak seřízněte část se semínky – do koktejlu ji nepoužívejte, zřídl by. Okurku můžete také jen podélně rozpůlit a semínka vydlabat lžičkou. Okurku pak pokrájejte, jemně posolte a nechte půlhodinku stát, aby se vyloužila voda. Stvol citronové trávy silněji naklepejte paličkou, aby se z něj uvolňovaly voňavé silice. Vložte do kastrůlku s vývarem a na středním plameni povařte, až se tekutina asi o třetinu odvaří a vývar získá vůni citronely. Pak vývar sceďterovnou do nádoby robota a citronelu odstraňte. Okurku také sceďte (měli byste mít asi 150 g) a pak ji rozmixujte s vývarem. Protlačte přes síto a vraťte do nádoby robota. Přidejte mascarpone nebo smetanu a mátu a znovu krátce rozmixujte. Dochuťte. Nechte vychladit a tento výrazně osvěžující a posilující nápoj podávejte v chladných sklenkách.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme