Chřest. Opravdu si umíte s touto zeleninou poradit? Máme pro vás pár tipů

10. dubna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Všichni gurmáni už nedočkavě vyhlížejí čas, kdy u nás v Česku vyraší první chřest. Ten čerstvý je totiž výjimečně dobrý!

Podle pěstitelů se na český chřest můžeme těšit na konci dubna. Do té doby si přečtete pár receptů, protože sezóna čerstvého chřestu přijde a během pár týdnů je fuč. 

Syrový chřest

Pokud máte možnost koupit si čerstvě utržený chřest, stačí vám umět málo. Mladý chřest je plný vody, je křehký a velice chutný. Ten zelený ani nemusíte loupat. Stačí ho škrabkou (ideálně tou na chřest) naškrábat na tenké proužky, na talíři pokapat kvalitním olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec ho zasypte bohatou dávkou strouhaného parmezánu. 

Vařený chřest

Před vařením stonky oloupejte. Pak je vložte vroucí osolené vody a přidejte kapku bílého vína nebo octa. Doba varu je pouze 4 – 8 minut, záleží na síle stonků. Rozhodně ho nerozvařte, chřest má křupat. 

Pečený a grilovaný

Oloupané tenčí stonky chřestu můžete i bez vaření opéct na pánvi na kapce oleje. Takto upravený je nejlepší ten zelený. Hodí se i na gril, zejména, pokud ho zabalíte do slaboulinkých plátků slaniny. 

Smažený chřest

Vyzkoušejte ho v těstíčku nebo klasickém trojobalu. Před smažením ho nemusíte vařit. 

Gratinovaný chřest

Stonky před gratinováním krátce spařte v horké osolené vodě a prudce je zchlaďte. Pak je dejte do zapékací misky vymazané (hodně) máslem. Zalijte vajíčkem rozšlehaným ve smetaně, zasypte vrstvou strouhaného tučného sýra a zapečte do zlatova. Dieta to tedy není, ale je to boží. 

BABICOVY RECEPTY: Kedlubnová polévka s klobásou*Smažený chřest se sýrem a šunkou

BABICOVY RECEPTY: Kopřivová polévka*Chřest s holandskou omáčkou

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme