Vyhledávání
Cibulový koláč s rozmarýnem
Troubu předehřejte na 190 °C. Na korpus společně v robotu promíchejte máslo,rozmarýn a žloutek na hladkou směs.
Potřebné suroviny:
Na korpus:
125 g změklého másla
1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
1 žloutek,
250 mg hladké mouky
1 lžička soli
Na náplň:
10 stroužků česneku
600 ml plnotučného mléka
2 snítky čerstvého rozmarýnu + na ozdobu
4 středně velké červené cibule
2 lžíce vinného octa,
4 lžíce olivového oleje
8 filátek ančoviček, scezených
4 středně velká vejce + 2 žloutky
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 190 °C. Na korpus společně v robotu promíchejte máslo, rozmarýn a žloutek na hladkou směs. Na papír prosejte mouku se solí a vsypte do nádoby robota. Motor nechte běžet jen tak dlouho, až se obě směsi spojí. Pokud se vám zdá těsto drolivé, přidejte 1 až 2 lžíce ledové vody.Přesuňte na pracovní plochu a krátce prohněťte na hladké těsto. Vytvořte vyšší placku a zabalenou do fólie ponechte alespoň půl hodiny v chladu. Nechte dojít pokojové teploty, rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a 15 minut předpečte do světležluta. Na náplň dejte oloupané stroužky česneku spolu s rozmarýnem do mléka v hrnci, uveďte do varu, zmírněte plamen a zlehka asi 20 minut povařte, až česnek zvláční. Cibule nakrájejte najemno a promíchejte s octem, pak je osmažte na pánvi s rozehřátým olivovým olejem – asi 10 minut, až cibule zprůsvitní. Vmíchejte jemně nasekané ančovičky. Z mléka vyjměte rozmarýn, česnek rozmačkejte vidličkou. Nechte trochu vychladnout a pak vešlehejte vejce a žloutky. Dobře osolte a opepřete, vlijte do předpečeného korpusu, na který jste rozložili cibule, posypte jehličkami rozmarýnu a pečte při 190 °C asi 35 až 40 minut, až náplň zpevní. Koláč podávejte zatepla nebo vychladlý.