Dámský klub se ptá: Jak děláte bramborový salát?

23. prosince 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Aktuální průzkum ukázal, že Češi ve většině případů na Štědrý den servírují bramborový salát. Nejčastěji je přílohou k rybě, většinou ke kaprovi. Bramborový salát je zkrátka tradiční vánoční pochoutkou. Jak se tato dobrota dělá? Zaměříme se na to v dnešním Dámském klubu.

Co nesmí chybět

Pokud se chystáte na domácí výrobu, nakupte dobré brambory a mrkev. Skvělou chuť salátu dodá i celer, stejně jako petržel. Ve většině případů v salátu najdete kyselé okurky a hrášek. To vše propojí majonéza. Chcete-li lehčí salát, radíme spíš s majonézou šetřit, než používat její odlehčenou verzi. Ta totiž salátu zdaleka nedodá tak lahodnou chuť.

Čím ho vylepšit

Co rodina, to jiný recept. Nejčastějším zlepšovákem v bramborovém salátu je jablko. Stačí jedno pořádně kyselé. Salát to skvěle osvěží. Dost často se do salátu dává vejce, cibule a také kapie. Ti, kteří nechtějí mít salát příliš mastný, majonézu „ředí“ bílým jogurtem. Naopak ti, kteří chtějí, aby byl salát pořádně vydatný, přidávají do něj na kostičky nakrájené uzené maso.

Ať už děláte salát jakkoli, přejeme vám, ať si na něm pochutnáte.

Jaký salát mají rády moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já miluji salát bez majonézy, jen brambory, cibulka, lépe červená nebo bílá, přidat vývar, med, hořčici, ocet a kapari. Velká mňamka.“

Aneta: „Nedělám ho nijak. Ale jsem zvyklá na babiččin a maminčin, který je prostě mňamkově majonézový :-).“

Se svými recepty na bramborový salát se nám můžete pochubit už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme