DIETA: Stačí do jídelníčku zařadit pravidelnou porci luštěnin a váha půjde dolů!

27. dubna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Stačí zařadit do své diety porci luštěnin a pomůže vám to snížit trochu váhu, aniž byste pak znovu nabrali shozené kilogramy. Uvádí se to v kanadské studii publikované v American Journal of Clinical Nutrition.

Podle výzkumu nemocnice svatého Michala v Torontu ten, kdo často jí luštěniny, má větší pocit sytosti (o 31 %), než ten, kdo dodržuje běžnou dietu. Konzumace luštěnin má rovněž tu výhodu, že snižuje “špatný” cholesterol. Vědci analyzovali výsledky 21 klinických experimentů na 940 dospělých mužích a ženách. Všichni zaznamenali pokles hmotnosti při tom, že jedli denně jednu porci (v průměru 340 gramů) luštěnin, aniž by museli vynakládat zvláštní úsilí k tomu, aby se vystříhali jiných potravin.

Studie také ukázala, že jedna porce luštěnin denně snižuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Jestliže zvýšíme konzumaci luštěnin na tři porce týdně, a to tím, že je nejen připojíme k obvyklému pokrmu, ale že je pojídáme jako hlavní jídlo, můžeme pozorovat příznivé působení nejen na hmotnost (pokud to s ostatními potravinami nepřeháníme), ale také pokud jde o spotřebu vlákniny, snížení příjmu saturovaných tuků a soli a snížení hladiny špatného cholesterolu.

TIP FREKVENCE 1: Dieta podle měsíčních znamení

TIP FREKVENCE 1: Jsou potraviny „light“ opravdu dietní? Frekvence 1 zjistila více

TIP FREKVENCE 1: Hubněte bez diety! Máme pro vás pár fíglů

Žádné uzeniny, více zeleniny! Školní jídelny dostaly návod, jak zdravě vařit

TIP FREKVENCE 1: Dieta podle měsíčních znamení

Deset největších dietních mýtů! Co je pravda a co lež?

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme