Grilovaný losos s kadeřávkem a vermutovou omáčkou

30. dubna 2010·Jídlo a pití·Redakce

Vytáhněte a oprašte gril a dejte si pořádně do nosu!

15 minut, grilování 10 minut

* 4x 175–200g čerstvé filety z lososa, nejlépe 2,5 cm silné
* 50 g rozpuštěného másla + trocha másla na vymazání
* 140 g kadeřávku (kapusty kadeřavé) nakrájeného na proužky
* drobné nové lojovité brambory (varný typ A) vařené ve slupce v páře
* sůl a čerstvě mletý pepř

Na omáčku:
* 600 ml rybího vývaru
* 4 lžíce smetany ke šlehání, nejlépe 40%
* 4 lžíce suchého bílého vermutu
* 85 g studeného másla, nakrájeného na kousky
* 1 lžička čerstvých lístků tymiánu (mladých a měkkých)

1. Zahřejte gril na vysokou teplotu. Připravte omáčku: Vývar, smetanu a vermut vlijte do středně velkého rendlíku a prudce vařte, aby se objem zredukoval na čtvrtinu. Stáhněte z ohně a udržujte v teple.

2. Lososa potřete ze všech stran polovinou másla, osolte a opepřete. Dejte ho na plech lehce vytřený máslem a grilujte 8 minut, aby byl taktak propečený.

3. Zatímco se losos peče, přiveďte k varu hrnec osolené vody, vsypte kadeřávek a 3–4 minuty ho vařte. Pak ho slijte, důkladně osušte, vraťte do hrnce a smíchejte se zbývajícím rozpuštěným máslem. Přiklopte, aby zůstal teplý.

4. Omáčku zahřejte těsně pod bod varu, pak po jednotlivých kouskách vmíchejte vychlazené máslo. Přimíchejte tymián a dochuťte solí a pepřem.

5. K podávání rozdělte kadeřávek na prohřáté talíře, navrch položte lososí filety. Trochu omáčky nakapejte na rybu a další přes kapustu. Podávejte s bramborami a zbývající omáčkou v omáčníku nebo malém džbánku.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme