Jahelník mrkvový

29. května 2010·Jídlo a pití·Redakce

Jáhly zalijte v kastrolu vodou tak, aby byly potopené, přiveďte k varu, vypněte oheň a nechte zakryté na teple tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne.

Potřebné suroviny:

300 g jáhel

250 ml smetany (11%) nebo lépe plnotučného kokosového mléka

šťáva ze 3 limetek

kůra z jedné limetky a 1 limetka, pokrájená na tenké plátky

100 g přírodního hnědého cukru + trochu na posypání povrchu jahelníku

3 mrkve (nejlépe sladké karotky), oloupané, najemno nastrouhané

tuk (máslo nebo kvalitní olivový olej) na vymazání remosky

 

Postup přípravy:

Jáhly zalijte v kastrolu vodou tak, aby byly potopené, přiveďte k varu, vypněte oheň a nechte zakryté na teple tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne. Změklé jáhly přemístěte do mísy, přilijte k nim smetanu či kokosové mléko, limetkovou šťávu a kůru, přidejte cukr a vše promíchejte. Remosku vymažte tukem, přemístěte do ní polovinu jáhel, na ně dejte vrstvu mrkve a překryjte zbylými jáhlami. Povrch poklaďte kulatými terčíky limetky, posypte cukrem, zapněte remosku a pečte, až povrch koláče zpevní a cukr na jeho povrchu dozlatova zkaramelizuje.

• Know-how: Jáhly jsou zrnka obilniny prosa. Ve staré české kuchyni se z nich připravovaly především kaše a také tento koláč, obvykle se švestkovou náplní. Mrkvová mu dodá šmrnc.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme