Medvědí česnek: Zkuste recepty z jarního zázraku přírody!

15. dubna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Na Frekvenci 1 dnes potěšíme všechny netradiční kulináře a zároveň milovníky přírody a procházek! Právě teď je totiž nejvhodnější doma vyrazit na medvědí česnek.

Nejvhodnější doba sběru

Ve stinných stráních a lesích najdete listy podobné konvalinkám. Pozor na jejich záměnu. Medvědí česnek má listy měkčí a hlavně výrazně aromatické. Nejvhodnější doba k jeho sklizni je od poloviny dubna do konce května.

Nejlepší je čerstvý

Pro konzumaci je nejvhodnější medvědí česnek čerstvý. Sušením a vařením se vytrácí chuť i vitamíny. Pokud si chcete přeci jen nějaké listy uchovat, na jemno je nasekejte a zamrazte.

Přírodní antibiotikum i lék na spaní

Medvědí česnek je výborný jako přírodní antibiotikum a antioxidant, čistí ledviny a močový měchýř. Je výborný proti závratím a nespavosti. Snižuje krevní tlak, reguluje činnost žaludku a je přírodním zdrojem vitamínu C.

Polévka z medvědího česneku

Potřebujete:
* 2 střední brambory
* 1 svazek medvědího česneku
* 1 litr vývaru
* 150 ml smetany
* trošku mletého muškátové ořechu
* sůl
* pepř
* 4 krajíce chleba

Brambory nakrájíme, přidáme pepř a mletý muškátový oříšek a vaříme ve vývaru. Přihodíme nasekaný medvědí česnek, vmícháme smetanu a ještě pár minut povaříme. Během toho nakrájíme chleba na kostky a opražíme nebo ho osmažíme.

Opražené kostky chlebu dáme do jednotlivých talířů a na ně polévku z medvědího česneku.
Variantou je polévka rozmixovaná na krém.

Medvědí pomazánka s brynzou 

Potřebujete:
* 250g brynzy
* 200 g másla
* špetku mleté papriky
* svazek medvědího česneku

Smícháme změklé máslo s brynzou. Přidáme špetku mleté papriky dle chuti. Medvědí česnek opláchneme, osušíme a na jemno nakrájíme. Přimícháme ho do pomazánky, kterou necháme vychladit.

Pesto

Potřebujete:
* svazek medvědího česneku
* hrst vlašských ořechů
* 2 – 4 lžíce olivového oleje
* špetku soli
* 30 g parmezánu

Medvědí česnek omyjeme, listy rozmixujeme s vlašskými ořechy za postupného přidávání oleje. Přidáme nastrouhaný parmezán a dochutíme lehce solí.

Pesto z medvědího česneku můžeme schovat do lednice nebo ho rovnou použít. Výborné je s těstovinami nebo s pečivem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme