Perská polévka z okurek s krevetami

Okurky oloupejte, rozkrojte, vydlabejte semínka a dužninu pokrájejte.

Potřebné suroviny:

cibule, pokrájené na kostičky

1 stroužek česneku

2 lžíce sekaného kopru

1 lžička sezamového oleje

450 ml bílého jogurtu

150 ml smetany ke šlehání

180 loupaných povařených krevet

sůl a pepř na dochucení

sezamová semínka na ozdobení krevet

 

Postup přípravy:

Okurky oloupejte, rozkrojte, vydlabejte semínka a dužninu pokrájejte. Nechte stranou asi 120 g a zbytek rozmixujte s cibulí, česnekem, koprem, olejem, jogurtem a smetanou. Dochuťte a vychlaďte, pak rozdělte do misek nebo talířů spolu s kostičkami okurky a povařenými krevetami. Ozdobte koprem a podávejte na ledových kostkách sypané praženým sezamem.